РЕЧ-ДВЕ О НАМА
13 05 2007

 Мада постоје бројне хуманитарне организације и удружења, помоћ често не долази најугроженијим. Оптерећене непотребном администрацијом, недостатком информација, мноштвом посредника и спорим одлучивањем, њихова испорука стиже до крајњих корисника прекасно, или никако. Тужна је, срамотна, али истинита чињеница да широм света дневно умре од глади и неухрањености 18.000 деце. Ту, поред нас, слепих и глувих.

Глад је, на срећу, заобишла нашу отаџбину. Али, није неимаштина. Сведоци смо лоше демографске слике нашег народа, опадања наталитета, пораста броја нежења, абортуса, старења становништва, и генерално слабог економског статуса домаћинства широм Балкана.
    
Бела куга је озбиљно запретила, просечан брачни пар је "пао" на једно дете. Због негативне стопе наталитета годишње у Србији нестане град од 30.000 становника! Аналитичари упозоравају да ће већ половином овог века Срби постати мањина у матичној држави уколико се народ, појединци и власт ОДМАХ не пробуде из безнађа у коме се налазе! Сутра ће већ бити касно!
    
На другој страни, оно о чему се недовољно говори, породице са више деце муку муче, живећи у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтевима за остваривање права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности, медија, па и државе.
    
Зато је крајем 2005. године рођена идеја о хуманитарној организацији СРБИ ЗА СРБЕ. Окосницу ове организације чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно. Налазимо се већином у дијаспори, далеко од домовине физички, али не и срцем. Окупила нас је хумана идеја да богоугодним делом помогнемо најугроженијем делу српске нације. Искрене намере, жеља и вера у оно што смо наумили урадити превазишла је сумње међу нама, а географска раздаљина не представља тешкоћу да будемо у свакодневном контакту и договору.
   
Ово је уводна прича о групи младих ентузијаста расутих по свету, који су поред властитих обавеза успели крајем 2005. године покренути Хуманитарну организацију СРБИ ЗА СРБЕ, неполитичку, непрофитну, невладину и потпуно јавну. Спремну да се суочи са тенденцијом тихог изумирања Срба у отаџбини, и да помогне сваку српску породицу са ПЕТОРО и више деце на просторима бивше Југославије. Речју и делом.
    
Ми поклањамо време, труд, наду и новац многочаним домаћинствима којима су људска реч, братска солидарност, и помоћ преко потребни. Боримо се да наша младост не расте неухрањена, усамљена, голотрба и босонога, док туристи са Запада путују на месец! 
   
СРБИ ЗА СРБЕ настоје покренути успавану енергију српске дијаспоре која би минималним, али редовним месечним уплатама ојачала наш народ, а изнад свега помогла српској деци да будућност не траже ван својих вековних огњишта. Потенцијал Срба у расејању је огроман и са малим, али редовним појединачним донацијама били би у стању да брзо решимо виталне проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот!

Прикупљеним новцем до сада смо донирали преко 1.400 вишечланих породица, а у току је разматрање нових које би обухватили програмом помоћи. То није наизглед много, али тих 1.400 породица броји преко 10.000 деце!

Поуздана, транспарентна добротворна организација

Транспарентност и добровољност рада у организацији СРБИ ЗА СРБЕ је оно на чему инсистирамо и за шта се залажемо! Чињеница да сваки прикупљени евро (долар) презентујемо јавно на сајту је веома битна ради стицања поверења у наш рад. Поред тога, уплатнице сваке уручене помоћи скенирамо и постављамо на сајт и у архиву, коју можете у сваком тренутку прелистати. Месечни извештаји, листа донатора, увид у стање новца на рачуну, као и проток новца су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима.
     
Надамо се и верујемо, да и у вама постоји зрно доброчинства и да ћете нам се придружити у борби против сиромаштва. Свака донација је добродошла, без обзира на износ.

Боже благослови и сачувај све вишечлане српске породице и наше донаторе који учествују у племенитој борби да вратимо осмех на дечија лица.
                   
ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!   
ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИ ЗА СРБЕ