СЗС - НАЧИН РАДА
13 05 2007
 • Мисија организације?
  Мисија хуманитарне организације Срби за Србе јесте да кроз своје пројекте и хуманитарне активности утиче на свест српског народа, а све у циљу стварања квалитетнијег друштва за будуће нараштаје.
 • Зашто Срби за Србе?
  Желимо да кроз хуманитарни рад и друштвену помоћ угроженим породицама изградимо урушено поверење српског народа у заједништво и братољубље.
 • Коме помажемо?
  Помажемо српским породицама које живе на Балкану у лошим материјалним условима и имају четворо или више деце.
 • Како дефинишемо лошу материјалну ситуацију?
  Под лошом матријалном ситуацијом сматрамо изостанак једног или више основних услова неопходних за живот: храна, одећа, обућа, покућство, оруђе за рад, купатило и безбедан простор за становање.
 • Зашто помажемо?
  Сматрамо да је потреба сваког човека да помогне другом у невољи. Помоћ је не само велика људска врлина већ и хришћанска дужност. Усмеравањем наше помоћи на многочлане породице утичемо директно на њихово осамостаљивање од социјално-зависних програма државе, а индиректно на повећавање наталитета Срба где год они живели.
 • Како помажемо?
  Наша помоћ се састоји пре свега у елиминацији узрока који су довели до сиромаштва породица. Наш рад би се усмерио да те узроке најпре утврдимо, пре него што темељно помогнемо одређену породицу.
 • Наше активности се састоје из више сегмената:
  - утврђивање конкретних разлога сиромаштва породице
  - припрему израде пројекта помоћи у сарадњи са породицом
  - утврдити резултате успеха зацртаног циља у одређеном временском периоду
 • Који је циљ наше помоћи?
  Циљ наше помоћи је да српским породицама, отуђеним од остатка друштва, омогућимо услове да живе и поштено издржавају породицу од свог рада у будућности. Сматрамо да институција домаћинства има дугу традицију у српском народу, коју је период комунизма уништио и свео добар део српског народа на зависнике од социјалног система и милости државе. Такође, последњи ратови и прогони српског народа су утицали да многе породице насилно изгубе све што су годинама брижљиво стварале на својим огњиштима.
 • Крајњи циљеви помоћи породицама су:
  - породица је спремна да саму себе издржава и самостално подмирује своје рачуне
  - њихова деца су охрабрена за школовањем и стварањем сопствене породице
  - наши донатори су задовољни активностима и спремни су да помогну друге породице
  - ми смо задовољни резултатима пројеката
  - породица је спремна да у будућности постане наш донатор и  помогне другим породицама (иако је ово нереално изгледало при оснивању организације, данас већ имамо неколико таквих примера)
 • Ко нам је потребан у организацији?
  - Потребни су нам чланови/донатори који ће обезбедити финансијску стабилност кроз финансирање конкретних пројеката, акција и даљег рада организације. Донатори се могу прикључити активностима унутар организације ради што бољег координисања на реализацији предвиђених циљева.
  - Потребни су нам волонтери који су спремни да део свог слободног времена искористе за рад при самој организацији. Активности волонтера и њихови задаци би се прецизно утврдили у зависности од потреба и могућности њих лично и организације. Из тог круга волонтера би се касније припремали нови лидери.
  - Наглашавамо да рад организације неће и не сме бити кориштен у било чије индивидуалне, политичке или идеолошке сврхе. Наша вера и љубав према деци слабијег имовног стања изричито забрањује било какве поделе. Негујемо христољубље, братољубље и слогу, што смо у претходних седам година доказали остваривим.