КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА
11 12 2009

1. Увод – Идеја сталног пројекта на територији косметских енклава под радним називом „Нема предаје“ подразумева материјалну помоћ српском народу, како би им се олакшали тешки услови живота и омогућио опстанак и останак на својим вековним огњиштима.

2. Садржај пројекта – Пројекат(незванично) живи од 2008. године и развија се у одређеном правцу. Одлука о претварању наше досадашње делатности у званични пројекат, дошла је као жеља за привлачењем већег броја финансија и инвестиција како би се већ постојећа помоћ српским породицама конкретизовала и подигла на виши ниво. Садржај пројекта укључује поред своје основне идеје и сарадњу са другим организацијама и појединцима који су вољни да својим залагањем помогну опстанак српског народа на Косову и Метохији, а самим тим и очување свете српске земље као крајњи циљ сваког српског родољуба. Основни садржај пројекта садржи неколико тачака по којима пројекат треба да се развија, како би се остварили жељени циљеви. Те тачке су:

• Проналазак адекватних породица за пружање помоћи

• Процена и одређивање врсте помоћи
• Направити план расподеле прикупљених средстава

3. Циљеви пројекта- Пројекат помоћи српском народу по косметским енклавама имао би неколико фаза расчињених на примарне и секундарне циљеве. Примарни циљеви су да се кроз самоиздржавање српске породице оспособе да воде бригу о себи и на тај начин остану и опстану на Космету. То би најпре била помоћ која би подстицала пољопривреду и сточарство као основе опстанка у датим условима који владају на Космету. Примарни циљеви изискују тренутно и највеће издатке које наша организација није у могућности да испуни. Секундарни циљеви су да се српским породицама омогући живот достојан цивилизованог човека у 21. веку набавком основних животних намирница, одеће, обуће, најнеопходније беле технике (шпорета, фрижидера, веш машина) и лежајева како би им се олакшао барем делимично тежак живот пун неизвесности. Циљеви пројекта нису само материјалне природе већ имају и за циљ духовно-моралну подршку која се пружа свакој од породица приликом посета. Такође један такорећи свеобухватни циљ би требало да представља само наше залагање као подстицајни пример различитим институцијама, организацијама и појединцима који би желели да спроводе сличне пројекте независно од наше организације.

4. Циљне групе и корисници- Вишечлане српске породице и млади брачни парови из најугроженијих косметских енклава. Циљне породице би требало да имају што већи број деце, а поврх свега велику жељу да остану на свом вековном огњишту. Породице са већим бројем деце би имале приоритет искључиво из демографских разлога који су тренутно поражавајући како у остатку Србије тако и на Космету. Улагањем у младе српске породице и у српску децу, улаже се и у саму будућност Космета као неотуђивог дела Србије у годинама које предстоје.

5. Оцена успешности- Успех представљеног пројекта ће моћи само време да покаже. Изложени пројекат је само мала модификација једне опште друштвене забринутости која је владала (и још увек влада) од памтивека до дана данашњих међу свим искреним српским родољубима зарад доборобити своје браће Срба било где да се налазили.

6. Потребне финансије- У зависности од добијених података са лица места о броју породица које ће бити помогнуте у датом периоду и о њиховим потребама.

СПИСАК АКЦИЈА И ПОМОГНУТИХ ПОРОДИЦА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Датум: март 2015.
Утрошено средстава: 1.200.000 динара
Број помогнутих породица: 18
Листа ствари на које су утрошена средства: електрични шпорет, трокрилни ормар и кревет на спрат са душецима, козе са јарићима и шпорет на дрва
Комплетан извештај

 http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2015/dikic2.jpg
Датум: јун 2015.
Утрошено средстава: 1.876 евра
Број помогнутих породица: 2
Листа ствари на које су утрошена средства: Крава са телетом, веш машина и пегла
Комплетан извештај

Датум: мај 2015.
Планирана средстава: 20.000
Број посећених породица:
14
Листа ствари на које ће бити утрошена средства: два  електрична шпорета, кревет на спрат,два замрзивача, шпорет на дрва,три веш машине ,крава, поправка крова. кров за вртић,четири кревета,изгрдња штале,полован трактор, грађевински материјал.
 Комплетан извештај

 
Датум: април 2015.
Утрошено средстава: 4.500 евра
Број помогнутих породица: 1
Листа ствари на које су утрошена средства: трактор
Комплетан извештај


Датум: април 2015.
Утрошено средстава: 61.000
Број помогнутих породица: 1
Листа ствари на које су утрошена средства: ждребе
Комплетан извештај

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2015/vaskrsnja-akcija/filipovic-prekovce3.jpg
Датум: април 2015.
Утрошено средстава: 800.000
Број помогнутих породица: 11
Листа ствари на које су утрошена средства: 55 оваца и 22 јагнета
Комплетан извештај

 
Датум: март 2015.
Утрошено средстава: 1.200.000
Број помогнутих породица: 18
Листа ствари на које су утрошена средства: Шест електричних шпорета,ормар,пет кревета на спрат,седам шпорета на дрва, козе са јарићима, три веш машине , дрва на огрев,четири фрижидера, два троседа, замрзивач,ормар, моторна тестера, фреза за трактор,кровна конструкција и столарија
Комплетан извештај


Датум: јануар 2015.
Планирана средстав: 1.200.000
Број посећених породица: 15
Листа ствари на које ће бити утрошена средства: Шест електричних шпорета,ормар,пет кревета на спрат,седам шпорета на дрва, козе са јарићима, три веш машине , дрва на огрев,четири фрижидера, два троседа, замрзивач,ормар, моторна тестера, фреза за трактор,кровна конструкција и столарија
Комплетан извештај
Датум:
децембар 2014.
Испорука помоћи породицама

Број помогнутих породица:
10
Листа ствари на које су утрошена средства: 4 шпорета на дрва, 9 троседа, 3 веш машине, електрични шпорет, 2 бојлера, фрижидер, 5 коза,  орамн и кухињски сто.
Комплетан извештај


Датум: децембар 2014.
Испорука помоћи породицама

Број помогнутих породица:
23
Листа ствари на које су утрошена средства: 9 ормара, 12 душека, 7 шпорета на дрва, 4 кревета на спрат, санитарија, 3 комплета стола и столца, 11 троседа, 3 фрижидера, кока носиља, бојлера, лепка и плочица за купатило, собних врата, кухињских елемента, грађевинског материјала за израду крова на кући и изградњу 2 штале, плугова и фреза за трактор, 2 веш машине, 2 електрична шпорета, 3 козе, 100 метара ограде са стубовима, краве са телетом и дрва за огрев.
Комплетан извештај

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bogoslovija/bogoslovija1.jpg
Датум: децембар 2014.
Утрошено средстава:
547.000 динара
Помогнута Српска Православна Богословија у Призрену
Листа ствари на које су утрошена средства: уграђен расхладни уређај са комадном таблом и херметичким вратима
Комплетан извештај


Датум: новембар 2014.
Утрошено средстава: 54.000 динара
Листа ствари на које су утрошена средства:  девет школских табли за основу и средњу школу у Ораховцу
Комплетан извештај


Датум: новембар 2014.
Планирана средстава:
8.500 евра
Број посећених породица:
11
Листа ствари на које ће бити утрошена средства: 4 шпорета на дрва, 9 троседа, вц шоља, плочице за купатило, санитарије, 3 веш машине, грађевински материјал за кокошињац, кокошке, електрични шпорет, 2 бојлера, фрижидер, 5 коза, материјал за димњак, орамн и кухињски сто.
Комплетан извештај

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2829%29.jpg
Датум: октобар 2014.
Утрошено средстава:
27.000 евра
Број помогнутих породица:
25
Помогнуте и Народне кухиње са расхладним уређајима за рад хладњача
Листа ствари на које су утрошена средства: 8 ормана, 4 душека за дечије кревете, 8 шпорета на дрва, 4 кревета на спрат са душецима, када, вц шоља, трпезаријски сто и столице, 11 троседа, 5 фрижидера, кокошке, плочице за купатило, бојлер, собна врата, кухињски елементи, грађевинкси материјал, 6 веш машине,  замрзивач, 3 електрична шпорета, судопера, плуг и фреза за трактор, постељина, 100м ограде и стубови, 3 козе, 7м2 дрва за огрев, изградња крова на кући, улазна врата и прозори.
Комплетан извештај

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/gracanica.jpg
Датум: септембар 2014.


Датум:
август 2014.
Утрошено средстава:
228.000 динара
Помогнута млекара у Новом Брду
Листа ствари на које су утрошена средства: елементи за кухињу (судопера, шпорет, фрижидер, рукавице за рад) и купатило (веш машина, бојлер, лавабо, вц шоља) као и материјал за прикључење водовода и канализације
Комплетан извештај


Датум: јун 2014.


Датум:
април 2014.
Утрошено средстава:
87.500 динара
Број помогнутих породица:
1
Листа ствари на које су утрошена средства: шпорет, орман, пећ, тросед
Комплетан извештај


Датум: фебруар 2014.
Утрошено средстава: 259.000 динара
Број помогнутих породица: 5
Листа ствари на које су утрошена средства: прикључне машине за тракторе (скупљач сена, два плуга, приколица) и хидрофор са цревима
Комплетан извештај

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija.jpg
Датум: јануар 2014.
Утрошено средстава: 454.950 динара
Број помогнутих породица: 9
Листа ствари на које су утрошена средства: електрични шпорет, замрзивач, кревети, шпорети на дрва, веш машине, пакет основних животних намирница и хигијене
Комплетан извештај    


Датум: јануар 2014.
Утрошено средстава: 233.000 динара
Број помогнутих породица: 1
Листа ствари на које су утрошена средства: грађевински материјал за изградњу и опремање купатила, копање канала за довод воде у дужини од 450 метара, зидарске, водоводне и електро радове, постављање изолације, плочица, санитарија, као и постављање неопходне опреме за довод воде.
Комплетан извештај   


Датум: јануар 2014.
Комплетан извештај   


Датум: новембар 2013.
Комплетан извештај    


Датум: октобар 2013.
Број посећених породица: 9
Комплетан извештај  


Датум: септембар 2013.
Утрошено средстава: 130.525 динара
Листа ствари на које су утрошена средства: два електрична шпорета, фрижидр, пећ на дрва, судопера, висећи елементи, тросед и комода (за опремање просторија на фарми коза)
Комплетан извештај

Датум: август 2013.
Број посећених породица: 1
Комплетан извештај


Чланови и пријатељи Хуманитарне организације Срби за Србе, присуствовали су 15. августа обележавању 700 година постојања Царске Лавре Манастира Бањска код Звечана на Косову и Метохјији, задужбине Стефана Уроша II Милутина. Св. Архијерејску Литургију служио је Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије уз саслужење Епископа Шумадијског Јована, Епископа Будимљанско-никшићког Јоаникија, Епископа Рашко-призренског Теодосија и умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Атанасија као и 25 свештенослужитеља из више епархија СПЦ. На Литургији је Владика Теодосије произвео настојатеља манастира Бањска јеромонаха Данила у чин протосинђела. Фото галерију и наставак вести прочитајете на сајту Епархије Рашко-Призренске и Косовско-Метохијске.


Датум: јул 2013.
Утрошено средстава: 102.910 динара
Број помогнутих породица: 1
Листа ствари на које су утрошена средства: електрични шпорет, фрижидер, тросед, орман, трпезаријски сто и столице
Комплетан извештај


Датум: јул 2013.
Утрошено средстава: 100.000 динара
Листа ствари на које су утрошена средства: грађевински материјал за изградњу фарме коза
Комплетан извештај


Датум: мај 2013.
Утрошено средстава: 1.200 евра
Број помогнутих породица: 1
Листа ствари на које су утрошена средства: куповина краве за породицу Пешић
Комплетан извештај  


Датум: април 2013.
Испоручена помоћ

Датум: март 2013.
Утрошено средстава: 230 евра
Број помогнутих породица: 5
Листа ствари на које су утрошена средства: основне животне намирнице, као и 35 мобилних телефона (донација Новосадске телевизије)
Комплетан извештај  

 

Датум: јануар 2013.
Утрошено средстава: 7.000 евра
Број помогнутих породица: 10
Листа ствари на које су утрошена средства: грађевински материјал, материјал за опремање купатила (плочице, шоља, лавабо), електрични шпорет 3 ком, веш машина 3 ком, кревет/кауч 7 ком, хидрофор, фрижидер комбиновани 2 ком, бојлер, кревет на спрат са душецима 4 ком, велики плакар (трокрилни) 3 ком, ТА пећ
Комплетан извештај  
Видео извештај

Датум: август 2012.
Утрошено средстава: 2.000 евра
Број помогнутих породица: 5
Листа ствари на које су утрошена средства: 25 оваца
Обилазак породица 
Комплетан извештај
Извешатај Епархије Рашко-Призренске 
Извештај
ЕХО Мајка девет Југовића


Датум: јун 2012.
Помоћ: Компјутер и штампач за Средњу школу из Звечана коју похађа око 250 ђака
Комплетан извештај


Датум: мај 2012.
Број помогнутих породица: 10
Комплетан извештај

Датум: јануар 2012.
Утрошено средстава: преко 2.200.000 дианра
Број помогнутих породица: 14
Још помогнуто: Црква Св. Ђорђа у Звечану, амбуланта у Осојану
Листа ствари на које су утрошена средства: 11 шпорета на дрва, 9 фрижидера, 3 електрична шпорета, 18 кауча, 7 столова, 36 столица, 8 плакара, 5 веш машина, 5 судопера, 65м2 ламината, 2 бојлера, 2 веш машине са казаном, козе и кокошке, плуг за трактор, одећа и обућа, слаткиши, лекови за Осојане у вредности од 110.000 динара, опремање куће породице Филић
Комплетан извештај
Извештај о опремању куће породице Филић


Датум: август 2011.
Утрошено средстава
: преко 1.200.000 динара
Број помогнутих породица
: 27
Још помогнуто: 62 основца из основних школа у Осојану и Клини, амбуланта и библиотека у Осојану
Листа ствари на које су утрошена средства: 10 лежајева, 20 столица, 2 кухињска стола, 2 ормана, кревет на спрат, 4 тепиха, 2 судопере, душек (велики), 6 фрижидера, 4 замрзивача, 7 електричних шпорета, 3 шпорета на дрва, 5 веш машина, 2  усисивача, 2 бојлера (80л), пумпа за воду и цеви, прекрупач за жито, 3 козе, пакет основних лекова и санитетског материјала за амбуланту, новчана помоћ пред полазак у школу за 62 основца, 50 књига за библиотеку, пакети хигијенских средстава (донација „Хенкел“-а)
Комплетан извештај
Извештај о набавци лекова за Осојане


Датум
: јун 2011.
Утрошено средстава
: 1.250 евра
Број помогнутих породица
: 3
Листа ствари на које су утрошена средства:
4 лежаја, 4 столице, 1 судопера, сто за ручавање, 2 фрижидера, кухињски бојлер, мали трпезаријски сто, 3 пакета основних животних намирница, пакет одеће
Комплетан извештајДатум: мај 2011.
Утрошено средстава: 6.000 евра
Број помогнутих породица: 12
Листа ствари на које су утрошена средства: 14 кревета/каучева, 2 кревета на спрат, 2 трокрилна ормара, 2 стола, 16 столица, 2 електрична шпорета, 3 бојлера, 1 усисивач, 2 шпорета на дрва, 1 хидрофор, 2 комплета туша и славина, 20м2 плочица и комплетна опрема за купатило, 3 фрижидера, 5 веш машина
Комплетан извештај 
Видео извештај:
Вечерње новости Датум: јануар 2011.
Утрошено средстава: 5.100 евра
Број помогнутих породица: 11
Помоћ основној школи: пакетићи
Помоћ народној кухињи: Алева паприка
Листа ствари на које су утрошена средства: 15 кревета, 4 фрижидера, 6 веш машина, 2 судопере, 16 столица, 1 шпорет на дрва, 1 усисивач, 10 ћебића, 22 књиге, плаћање стамбене кирије за три студента, 11 пакета слаткиша, 5 џакова играчака, одеће и ситног покућства, 10кг Алеве паприке
Комплетан извештај
Видео извештај
Радио КИМ Датум: септембар 2010.
Утрошено средстава: 2.800 евра
Број помогнутих породица: 6
Помоћ народној кухињи: фрижидер
Помоћ основној школи: електрични шпорет, бојлер
Листа ствари на које су утрошена средства: 7 кревета, 2 веш машине, 5 фрижидера, електрични шпорет, бојлер, намирнице
Комплетан извештај
Видео извештај
Вечерње новости Датум: април 2010.
Утрошено средстава: 2.600 евра
Број помогнутих породица: два повратничка села у Метохији
Листа ствари на које су утрошена средства: 20 прасића, 10 постељина, 10 јастука, 10 ћебића, фрижидер Горење, шпорет Смедеревац, машина за веш,
Комплетан извештај
Видео извештај
Вечерње новости Датум: јануар 2010.
Утрошено средстава: 5.100 евра
Број помогнутих породица: 9
Листа ствари на које су утрошена средства: замрзивач, 11 кревета, 3 електрична шпорета, 4 веш машине, шпорет на дрва, крава
Помоћ народној кухињи: намирнице
Комплетан извештај 
Видео извештаји:
Видео 1 , Видео 2Датум: септембар 2009.
Утрошено средстава: 3.000 евра
Број помогнутих породица: 7
Листа ствари на које су утрошена средства: 4 машине за веш, 5 лежаја, 2 шпорета на дрва, 2 електрична шпорета
Помоћ народној кухињи: дрва, намирнице
Комплетан извештај Датум: април 2009.
Утрошено средстава: 6.000 дин.
Породице: Станојковић (10 деце) општина Штрпце
Листа ствари на које су утрошена средства: посета ЗОО врту у Београду
Комплетан извештајДатум: април 2009.
Утрошено средстава: 217.650 дин.
Број помогнутих породица: 8
Листа ствари на које су утрошена средства: санитарије, 2 замрзивача, 4 лежаја, 2 веш машине, 2 фрижидера
Комплетан извештајДатум: јануар 2009.
Утрошено средстава: 2.000 евра
Број помогнутих породица: 6
Листа ствари на које су утрошена средства: 9 лежаја, 3 фрижидера, шпорет на дрва, електрични шпорет, одећа
Помоћ народној кухињи: намирнице
Комплетан извештај Датум: септембар 2008.
Утрошено средстава: 2.000 евра
Број помогнутих породица: 8
Листа ствари на које су утрошена средства: 5 шпорета на дрва, 4 лежаја, бојлер, посуђе,
Помоћ народној кухињи: 10 метара дрва, 150-200 кг брашна
Комплетан извештај Датум: август 2008.
Утрошено средстава: 8.000 дин.
Породице: Станојковић (10 деце) општина Штрпце
Листа ствари на које су утрошена средства: слава Св. Петка
Комплетан извештај Датум: август 2008.
Утрошено средстава: 22.800 дин.
Породице: Станојковић (10 деце) општина Штрпце
Листа ствари на које су утрошена средства: фрижидер
Комплетан извештај Датум: јул 2008.
Утрошено средстава: 2.500 евра
Број помогнутих породица: 7
Листа ствари на које су утрошена средства: 7 лежаја, фрижидер, шпорет на дрва
Помоћ народној кухињи: пећ, замрзивач, намирнице
Комплетан извештај 


Датум: јул 2008.
Утрошено средстава: 25.100 дин.
Породице: Настић (9 деце) општина Липљан
Листа ствари на које су утрошена средства: шпорет на дрва, 250 кг. брашна
Комплетан извештај 


Датум: март 2008.
Утрошено средстава: 600 евра
Породице
: Станојковић (10 деце) општина Штрпце, Настић (9 деце) општина Липљан
Листа ствари на које су утрошена средства
: набавка хране
Комплетан извештај