Сложно за Србе у Рашкој области
09 08 2011

Извештај: Предраг Маринковић, Србија /ФОТО / /РАЧУНИ/
У ишчекивању расплета ситуације на северу српске покрајине и припреме велике акције помоћи браћи на Косову и Метохији, представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда и нашег огранка у Америци посетили су и помогли четири српске породице у Рашкој области, тачније у Новом Пазару и околини. Том приликом обишли смо породицу Божовић и Поповић, које смо помогли у нашој претходној акцији, као и породицу Радомировић са осморо деце за коју смо сазнали на лицу места. Акцију су финансирале пријатељска организација Стара Рашка са 20.000 динара, удружење грађана Гама из Панчева са 20.000 дин. и Хуманитарна Организација „Срби за Србе“ - огранак Америка, са 47.000 динара.

Главна помоћ уручена је породици Радета Комљеновића за помоћ у изградњи куће.

Укупна уручена помоћ у висини од 87.000,00 дин. састојала се у следећем:

3 пакета основних животних намирница - 17.000,00 дин
2420 „гинтер“ блокова - 70.000,00 дин 
3 пакета књига Православне тематике и народне поезије за одрасле и децу.

Главни циљ ове акције био је уручивање помоћи за изградњу куће породици Комљеновић. На молбу оца Герасима игумана манастира Ђурђеви Ступови, изашли смо у сусрет и прикључили се овом великом пројекту изградње куће како би овој племенитој породици помогли да пре зиме створи себи кров над главом. Иако се ова породица не уклапа у профил породица које наша организација помаже, због околности које владају на самом терену, решили смо да направимо мали изузетак и прикључимо се акцији. Породица Комљеновић је у мајским поплавама изгубила своју кућу, па су уз помоћ пријатеља и људи добре воље, а највише уз помоћ оца Герасима успели да купе омањи плац и започну градњу нове куће. На локалном стоваришту смо извршили уплату у износу од 50.000,00 динара (а путем рачуна и додатних 20.000 дин.) уз присуство главе породице Радета Комљеновића, што је било довољно за отприлике 1700 блокова од неопходних 3000 за подизање спољних и унутрашњих (преградних) зидова на кући. Након упознавања са остатком породице и уручивања неколико књига настављамо пут даље.


Представници СЗС приликом куповине материјала за изградњу куће


Будући дом породице Комљеновић


Будући дом породице Комљеновић

Сам долазак у Нови Пазар смо искористили и да обиђемо породице које су помогнуте у прошлој акцији, породицу Божовић и Поповић. Породица Божовић је уз нашу помоћ комплетно реновирала купатило, које сад изгледа изузетно што се може и видети на приложеним сликама. Код породице Поповић смо такође свратили да проверимо набављене ствари и њихово задовољство истима. Изузетно су захвални на пруженој помоћи, а млада Сања која је силом прилика све и свја овој намученој породици, истиче да ће наставити са борбом за своју породицу још јаче. За обе породице смо доставили и хигијенско-прехрамбене пакете у износу од по 6.000,00 динара, као и већ поменуте књиге. Током акције, а путем нашег члана из Новог Пазара имали смо прилику да се упознамо и са представницима „Удружење жена и мајки Рашке“ од којих смо кроз разговор добили понуду за будућу сарадњу, као и неколико информација о угроженим многочланим српским породицама.


СЗС са породицом Поповић


Намирнице и хигијена за породице Поповић, Божовић и Радомировић


Ново купатило породице Божовић


Нови бојлер породице Божовић


СЗС са породицом Божовић

Једну од таквих информација смо одмах искористили и заједнички посетили породицу Радомировић која броји осморо деце (Дејан 25, Дијана 27, Тијана 23,Ђорђе 20, Никола 18, Тања 15, Милош 14, Андријана 12 год.). Породица живи ван града на селу, у прилично неприступачном пределу, у доста тешким условима без воде у кући, а самим тим и без купатила. Кроз разговор са мајком Зорицом сазнали смо да су вољни да држе краву која би им значајно помогла у прехрани седам глава које тренутно живе у овој кући. На то све надовезао се и један од дечкића који је рекао да би му тад било довољно само хлеба и сира да једе. Заиста мучна ситуација која захтева што бржу реакцију. Недостатак основних елемената као што су фрижидер и шпорет додатно компликује ситуацију. Морамо напоменути да мајка скоро свакодневно пере веш на потоку који је удаљен скоро 4км од куће, и да су деца изгубила две године школовања због немогућности да им се приуште основна средства за похађање наставе. У наше име смо обећали да ћемо их имати у виду и да ћемо реаговати у што скоријем року, приликом наше следеће редовне акције помоћи српском живљу у Рашкој области. Породици Радомировић смо уручили такође пакет основних животних намирница као и пакете књига за дечицу, које су они уз неизмерну захвалност прихватили.


Купатило и кухиња породице Радомировић

Петко Петровић, представник СЗС из Чикага


СЗС са породицом Радомировић

Скоро све наше акције одликују и посете српским светињама широм Балкана, па је тако било и овог пута. Посетили смо Ђурђеве Ступове, Студеницу као и Петрову цркву, велике светиње које су употпуниле нашу посету Рашкој области. Овом неформалном посетом породицама и симболичном помоћи, заокруженае су ПРВА и ДРУГА велика хуманитарна акција у Рашкој области, до стабилизације стања на Космету .


Срби за Србе из Чикага, Београда и Новог Пазара и Отац Герасим

Са вером у Бога,
Предраг Маринковић
 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19274450

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png