Помоћ за породице Кесар и Здјелар
13 12 2011

Извештај: Пријатељи из Приједора /РАЧУНИ//РТРС/
У петак и суботу, 2. и 3. децембра 2011. године, посјетили смо двије породице које живе у околини Приједора, породицу Кесар из села Јутрогошта, коју смо већ у два наврата помагали, и пoродицу Здјелар из села Петрово, коју смо посјетили први пут.
Прво смо у петак посјетили породицу Кесар. Дочекали су нас пријатно и топло као и сваки пут, и наравно домаћински уз кафу и ракију. Како кажу веш машина, коју смо узели у другој донацији служи добро и још једном се захваљују. Кроз причу сазнајемо и да се најстарија ћерка Драгица удала и отишла да живи у друго село.


Са породицом Кесар

С обзиром на то да нам је ово трећа посјета овој породици ове године, одлучили смо се за нешто скромнију помоћ и куповину само најосновнијих животних намирница како би Кесари лакше прегурали зиму и како би са мање брига дочекали Божићне и Новогодишње празнике. У акцији је утрошено укупно 199,45 КМ.


Испред куће породице Кесар

Такође морамо да се захвалимо и братству манастира Клисина који су се прикључили акцији даривајући иконе, тамјане, календаре и књиге православне тематике.


Поклон манастира Клисина

Сутрадан смо се запутили у село Петрово. Наиме, у истом селу се налази и породица Марјановић. Идући често код Марјановића скоро да нисмо ни примјећивали да се успут на једној ливади налази једна шупа. У ствари бар смо мислили да је шупа, док од пријатеља нисмо сазнали да је то дом породице Здјелар.
Дом породице Здјелар

Породицу чине родитељи Мићо и Милена и петоро дјеце. Милена има троје дјеце из првог брака – синове Жељкa (17) и Драгана (9), као и ћерку Драгану (5), а заједно Мићо и Милена имају имају ћеркицу Жељку (1,5) као и најмлађег, тек рођеног сина Мирослава.


Представници СЗС Република Српска са породицом Здјелар

Једино примање које оствари породица је од надничења оца Миће који највише ради у шуми, али ни то није за стално. Каже да му није тешко да ради, јер се мора преживјети некако, па тако обавља и друге послове, али је проблем што је посла све мање.
Највећи проблем породице је свакако смјештај јер њих седморо живи на не више од десет квадрата и спава на два кревета и ово је породица коју смо затекли у најтежем стању до сад. Кућа, ако се може тако назвати је склепана од дрвета и обложена најлоном који служи као изолација. Једина позитивна ствар је што имају доведену струју и то им много олакшава, али по воду морају да иду на бунар. Уз овакве услове не чуди ни што је хигијена самих Здјелара на јако ниском нивоу, и то нас је највише забринуло.Што се тиче саме помоћи купљена је већа количина намирница и средстава за хигијену у вриједности 530 КМ, која ће надамо се потрајати Здјеларима већи дио зиме.

Акцију су као и претходних пута подржали ТР ''Месница Бојић'' и СТР ''Тадић'' из Приједора који су издвојили веће количине меса и воћа и овим путем им се још једном захваљујемо. Морамо споменути и да је са нама први пут кренула и екпипа телевизије РТРС која је забиљежила читаву акцију и чију репортажу очекујемо ускоро.

С вером у Бога!
Пријатељи из Приједора


 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19257292

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png