Видовданска посета СЗС на Космету
09 07 2012

Извештај: СЗС Београд /РАЧУНИ/ /ГАЛЕРИЈА/
Хуманитарна организација Срби за Србе организовала је 14. по реду акцију помоћи српским породицама на Косову и Метохији у склопу великог празника Видовдана. У сарадњи и несебичну помоћ наших пријатеља из Епархијске хуманитарне организације ''Мајка девет Југовића'' из Грачанице, посетили смо и разговарали са пет српских породица на простору општине Ново Брдо које су изразиле жељу да се баве сточрством, тачније узгојем оваца.


Срби за Србе заједно са Драганом, Трајанком и малом Иреном Перић

Прву породицу коју смо посетили били су Перићи из села Извор у општини Ново Брдо. Драган (36) и његова супруга Трајанка (32) имају четворо деце: Дејан (14), Данијел (12), Кристина (6) и најмлађа Ирена од само 4 месеци. Са њима у домаћинству живе Никола и Стана, Драганови родитељи. И поред чињенице да у дому Периће живи осморо душа, Драган је одбио да прима храну из оближне народне кухиње у Прековцу из разлога што жели да самостално обезбеди најосновније потребштине за своју породицу и децу, али исто тако наглашава да ''има људи и деце којима је храна из народних кухиња потребнија''. На жалост, Драган и његова породица проживели су тортуру шиптарских банди 2002. године када су пуцали на њих где Драган бива тешко рањен. Но, и поред тога, он је одлучио да остане на свом огњишту.

У разговору са Драганом и Трајанком сазнајемо да шиптари поред повременог застрашивања много чешће нападају амбаре са стоком као и оближње шуме (у власништву Срба) из које секу и односе дрва. Са таквом ситуацијом на терену на жалост не могу све породице да се изборе и издрже, па су колективна исељавања све чешћа, како са Новобрдске општине, тако и широм других места на Косову и Метохији. Управо током нашег боравка у домаћинству Перића, њихове комшије су се увелико паковале за полазак у једном смеру ка граду у централној Србији.

Управо да би обезбедили егзистенцију и ово мало српских породица које се боре свом снагом да остану на својим вековним огњиштима, представници наше организације договорили су са Перићима да ће им помоћи при набавци 5 оваца ради даљег узгоја и ширења стада, чиме би макар мало олакшали тужну и суморну свакодневницу и борбу за преживљавање.


Најмлађи члан породице Симјоновић - мала Андријана и њена рођака Маја

Посету настављамо код породице Симјоновић у селу Машинце на Новом Брду. Породицу Симјоновић чине два брата Слађан и Драган који живе у одвојеним домаћинствима са својим супругама Сањом (27) и Јеленом (21) и децом Стефан (9), Соња (7), Анђела (4) и Андријана (2). Симјоновићи заједнички деле тешку судбину свог народа са осталим комшијама, родбином и пријатељима из села.


У разговору са Слађаном Симјоновићем у селу Машинце

Труде се да сопственим радом кроз пољопривреду и сточарство обезбеде својој деци егзистенцију, не чекајући пуно на нечију туђу помоћ. У свом поседу имају неколико хектара обрадиве површине али оно што чини ситуацију тежом јесте чињеница да је земља на Новом Брду 7. или 8. класе и јако тешко и споро даје приносе. Стим у вези, договорили смо да ћемо и ове две породице Симјоновић помоћи са по пет оваца за узгој чиме би добили могућност да озбиљније започну са радом и у сфери сточарства.


Разговор са породицом Костић на њиховом имању

Четврта породица коју смо посетили у овој радној акцији били су Костићи, такође из села Машинци. Повратничку породицу Костић чине деда Владимир, синови Небојша, Горан и Жика, као и супруга Јасмина (25) и њена деца Милош (3) и једногодишњи Петар. Породица живи махом од пољопривреде, са свим проблемима и потешкоћама које имају око квалитета земље. Пре четири године из штале у њиховом домаћинству шиптарске банде краду 3 краве и тиме онемогућавају да се породица нормално прехрани са млечним производима које су сада више него неопходне деци. Договор са породицом јесте да се и њима обезбеди пет оваца за узгој чиме би се сви чланови овог домаћинства упослили.


Братски разговор са Драганом и Ненком Симић у њиховом дому

Последња породица коју смо обишли у овој Видовданској акцији наше организације била је породица Симић. Драган и Ненка су поносни родитељи троје деце Милице (19), Милана (18) и Дејана (16), али истрошени и уморни од бриге за своју децу, која су се често разбољевала и лечила. Иако смо Драгану предложили да се и његовој породици обезбеди пет оваца за узгој, он је предложио да уколико постоји могућност и финансијска средства да им се обезбеди једна крава од које би имали свакодневне количине млека довољних пре свега за децу.

Акцију наше организације завршавамо обиласком народне кухиње у Прековцу и Витини, као и посетом фарми коза чије се млеко допрема до народних кухиња на Косову и Метохији. 

Хуманитарна организација Срби за Србе ће у току месеца јула обезбедити сва неопходна средства (у процени око 3.500 евра за 20 оваца и једну краву) што ће породицама на Новом Брду обезбедити почетни капитал кроз који ће моћи вредним и пожртвованим радом у будућности да своје домаћинство ојачају економски а своје стадо прошире.

Уједно, користимо прилику да позовемо и представнике министарства за Косову и Метохију као и друге државне функционере да не окрећу главу од проблема са којима се сусреће српски живаљ на Косову и Метохији, већ да савесно приђе и започне решавању нагомиланих проблема српских породица. 

Посебну захвалност као и сваки пут шаљемо наших пријатељима из Епархијске хуманитарне организације ''Мајка девет Југовића'' у нади да ћемо се ускоро поново сусрести, дружити и помагати наш народ на Косову и Метохији исто онако како они чине сваког дана.

 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19226630

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png