Часопис СПОЈИ
12 02 2013

 
Информативни и интеграциони часопис "Споји!"
 
 • Часопис Споји! покренут је на основу одлуке седнице Управног одбора Српске Православне Омладине Инсбрук - СПО(Ј)И 17. октобра 2010. године.
 • ЧасописСпоји! има за циљ да информише српску омладину и остале Србе у Аустрији, Швајцарској и окружењу о горећим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску и православну веру, а све са циљем да се тако појача и прошири борба за очување српског националног, културног и духовног идентитета у расејању.
 • Сваки број часописа Споји! је посвећен специјалној тематици, а поред тога имате могућност да у сваком броју читате о нашим редовним појединачним активностима, као и о активностима које заједно организујемо и спроводимо у саборном духу са нашим братским удружењима.
 • У часопису Споји! сте у могућности и да прочитате текстове на немачком или енглеском, који су од великог значаја на интеграционом пољу, као и за то да и остале добронамерне народе са којима делимо туђинску земљу, упознамо са нашим деловањем и тако даље радимо на исправљању искривљеног рама са сликом Србије у свету.
 • Часопис Споји! који уједно представља и први српски омладински часопис на тлу Аустрије и Швајцарске излази два пута годишње и то увек о једним од православних празника!
 • Сав приход од продаје часописа намењен је хуманитарном раду наших удружења са којим помажемо српском народу.
 • Часопис Споји! можете поручити једноставно путем електронске поште на следећој адреси:  Ова адреса је заштићена од робота. Потребна Вам је Јава-скрпита да би сте је видели. или директно на нашим продајним местима!
Бројеви/издања


Број 1: МЛАДА ИСТОРИЈА МЛАДОГ УДРУЖЕЊА - 2 ГОДИНЕ СПО(Ј)И
 
Први и уједно јубиларни бројчасописа Споји!, са називом "МЛАДА ИСТОРИЈА МЛАДОГ УДРУЖЕЊА - 2 ГОДИНЕ СПО(Ј)И" и главном темом "СПО(Ј)И и српски патриотски НВО сектор", који излази на другу годишњицу оснивања нашег младог удружења, представља већину активности које је СПО(Ј)И успешно спровео током прве две године постојања, као и реакције на рад младог удружењао дстране медија...
 
Главни део првог броја представља тема "СПО(Ј)И и српски патриотски НВО сектор", о којој пишу разни аутори из Србије и света, тако да прво издањ ечасописа Споји! нуди разне погледе из разних углова на поменуту главну тему часописа.

Пишу: Војислав Ђукић, Јасмина Диклић, Немања Неђић, Иван Ивковић, Иван Јовић, Предраг Маринковић, др Душан Басташић, Бошко Обрадовић, мр Радован Калабић, Милош Јовановић, Небојша Анђелковић, Дејан Сенић, Зоран Зековић, Љубиша Ракић, Зоран Пањковић, Бојан Старчевић, Далибор Лукић, Сава Стамболић,...
Тираж: 370 примерака
Почетак продаје: 17. април 2011. године на Цвети
Часопис се добија по уплати донације од најмање: 5 EUR / 7 CHF / RS 5 KM / 300 RSD / 6 USD / 6 CAD / 6 AUD
  

Број 2: ПОНОС СРПСКОГ БИЋА, НАША ЈЕ ЋИРИЛИЦА!
 
Други број часописа Споји! са називом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „Очувајмо ћирилицу!“, који излази у уторак, 27. септембра 2011. године на Крстовдан, представља све активности, које је СПО(Ј)И са својим братским удружењима успешно спровео у периоду од јануара до јуна месеца 2011. године, као и реакције на рад младог удружења од стране медија, а уз то нуди и неколико нових рубрика у односу на први број часописа, које уносе додатну свежину о овај пројекат нашег удружења.

У другом броји Споји! сви читаоци ће бити у могућности да се уз 9 различитих рубрика на 108 страница још боље упознају са радом нашег и наших братских удружења, да доста интересантног виде, а што је најважније биће у прилици да прочитају разна сведочења о судбини ћирилице, која садрже разна сагледавања њене прошлости, садашњости и будућности, као и разна понуђена решења на питање како да сачувамо наше једино писмо - ЋИРИЛИЦУ!

Пишу: Жељко Филиповић, Нада Љубић, Бранимир Нешић, Бошко Обрадовић, Зоран Зековић, мр Радован Калабић, Милован Данојлић, Раде М. Обрадовић, Љубиша Стевановић, Милош Јовановић, Драган Живковић, Мина Ковач, Дејан Сенић, Милостива Миливојевић, Сава Стамболић, Небојша Анђелковић, Љубиша Ракић, Николина Говоруша, Далибор Лукић, мр Ханес Гштир, ...
Тираж: 600 примерака
Почетак продаје: 27. септембар 2011. године на Крстовдан
Часопис се добија по уплати донације од најмање: 5 EUR / 7 CHF / RS 5 KM / 300 RSD / 6 USD / 6 CAD / 6 AUD
  

Број 3: ПОВРАТАК - ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА СЕ ВРАТИМИО СВОЈИМ КОРЕНИМА И ОТАЏБИНИ?
 
Трећи број часописа Споји! са називом „ПОВРАТАК - Зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“ са главном тематиком „Одлив становништва и младих стручњака из Србије и српских земаља у иностранство и одговор на питање - Како их и зашто вратити у Отаџбину и зашто Србија и српске земље немају будућности без својих младих паметних и вредних глава?“, представља активности српских патриотских невладиних организација у свету, најзанимљивије и најинтересантније догађаје из српских земаља и српског расејања из актуелног периода и говори о различитим приступима и погледима на тему интеграције, културе, историје и православља о којима у новим рубрикама на српском и немачком пишу различити писци из разних области.

У овом трећем издању Споји! читаоци ће моћи да се упознају са различитим погледима и решењима једног од кључних питања српског народа у блиској будућности, а то је „Сеоба Срба“ у повратничком смислу о којој у најактуелнијем издању пишу бројни аутори текстова, који имају можда различита мишљења и решења како решавати овај велики проблем српског народа и отаџбинских земаља, али зато СВИ ЗАЈЕДНО сигурно имају исти циљ, а то је почетак организованог повратка и опстанка у српским земљама са којим ће почети и њихов препород и сигурнија будућност!

Пишу: Душан Ђаковић, Иван Ивковић, Игор Стевановић, Данило Мијалковић, Максимилијан Граф, проф. Срђан Мијалковић, проф. др Волфганг Рорбах, др Зорица Мијалковић, Зоран Зековић, проф. Светлана Матић...
Тираж: 1.000 примерака (уз сваки по хемијска и постер на поклон)
Почетак продаје: 6. мај 2012. године на Ђурђевдан
Часопис се добија по уплати донације од најмање: 5 EUR / 7 CHF / RS 5 KM / 300 RSD / 6 USD / 6 CAD / 6 AUD

  

Број 4: ГДЕ СУ СРПСКЕ БЕБЕ?
 
Четврто издање часописа Споји!, под насловом „ГДЕ СУ СРПСКЕ БЕБЕ?!“ и с главном темом „Бела куга и како се изборити с једним од највећих проблема српског народа данас“.
У овом издању с главном темом  „Бела куга и како се изборити с једним од највећих проблема српског народа данас“ се постављају питања о томе које смо грешке правили у ХХ веку, шта је погубно за репродукцију нашег народа, како је могуће да се у државним болницама у Србији сваке године изврши 150.000 абортуса, како смо дозволили да бракови у Србији имају у просеку само 0,7 деце, зашто у Србији данас годишње 35.000 људи више умре него што се роди, зашто смо данас међу четири најстарија народа на свету, зашто у Србији не постоји породична политика нити Министарство за породицу као у неким другим земљама Европе које муче слични проблеми, да ли је катастрофална економска ситуација у којој се налазимо главни разлог умирања српског народа или смо једноставно изгубили љубав, веру и наду. Укратко, поставља се једно од најважнијих питања наше данашњице: ГДЕ СУ СРПСКЕ БЕБЕ?!

Свако од њих на свој начин сагледава тај проблем и нуди различита решења, али можете бити сигурни да СВИ ЗАЈЕДНО имају исти циљ: БОРБУ ПРОТИВ БЕЛЕ КУГЕ!

Пишу: Душан Ђаковић, Данило Мијалковић, Игор Стевановић, Делон и Даниел Стојановић, Борисав Ђорђевић – Бора Чорба, др Жељко Драгић, проф. др Волфганг Рорбах, мр Радован Калабић, др Ранко Таловић...
Тираж: 1.000 примерака (уз сваки примерак се добија постер и ДВД документарногфилма "Срби, народ који нестаје" као поклон)
Часопис се добија по уплати донације од најмање: 5 EUR / 7 CHF / RS 5 KM / 300 RSD / 6 USD / 6 CAD / 6 AUD
 
 Продајна места у Аустрији
 
 • Храм Рођења Св. Јована Крститеља - ИНСБРУК (покрајина Тирол)
 • Храм Преноса Моштију Св. оца Николаја - ТУЛН (покрајина Доња Аустрија)
 • Храм Светог Саве - БЕЧ
 • Храм Васкрсења Христова - БЕЧ
 • Храм Успенија Пресвете Богородице - БЕЧ
 • Храм Светог Висариона Ердељског-Сараја - КУФШТАЈН (покрајина Тирол)
 • Храм Сабора Срба Светих - САЛФЕЛДЕН (покрајина Салцбург)
 • Храм Св. Цара Константина и царице Јелене - БРЕГЕНЦ (покрајина Форарлберг)
 • Српска православна црква ФЕЛДКИРХ (покрајина Форарлберг)
 • Храм Преноса Моштију Светога Саве - ЕНС (покрајина Горња Аустрија)
 • Храм Св. свештеномученика Платона бањалучког - ВИНЕР НОЈШТАТ (пок. Доња Аустрија)

Продајна места у Немачкој

 • Храм Васкрсења Христова - БЕРЛИН
 • Храм Светог Саве - БЕРЛИН
 • Храм Св. Кирила и Методија - НИРНБЕРГ
 • Храм Светог Јована Владимира - МИНХЕН
 • Парохија и ЦО Св. Апостола и евангелисте Луке - ФРАНКФУРТ НА МАЈНИ
 Историја часописа ''Споји!''
 
Часопис Споји! покренут је на основу одлуке Управног одбора Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, 17. октобра 2010. лета Господњег, као пројекат на просветном пољу, на којем је, као и на друштвеном и хуманитарном, активна Омладинска организација СПО(Ј)И.

Информативни и интеграциони часопис Споји! настоји да информише српску омладину у расејању и у Отаџбини о горућим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску и православну веру, али не само омладини већ и оним мало старијима и искуснијима међу нама.

Из тога произлази да је Споји! још једно додатно оруђе којим је Омладинска организација СПО(Ј)И од тренутка стварања часописа појачала и проширила борбу за очување српског националног, културног и духовног идентитета у расејању, баш као и његова братска удружења и пријатељске организације које су помогле овај пројекат, али и оне које ће тек помоћи и укључити се.

Сваки број часописа Споји! посвећен је специјалној тематици, а читаоцима доноси и вести о редовним појединачним активностима српских удружења, као и о активностима које заједно организују и спроводе у саборном духу и братској сарадњи.

У часопису Споји! текстови су написани и на немачком језику, што је веома значајно за интеграцију, али и за то да и остале добронамерне народе с којима делимо туђинску земљу упознамо с нашим деловањем и тако наставимо да исправљамо искривљену слику Србије у свету.

Важно је напоменути да се куповином једног примерка часописа Споји! пружа и директна финансијска подршка хуманитарним акцијама српских организација које раде на часопису.

Часопис Споји! излази два пута годишње, и то увек о неком православном празнику!
Први број часописа Споји! под насловом „МЛАДА ИСТОРИЈА МЛАДОГ УДРУЖЕЊА – ДВЕ ГОДИНЕ СПО(Ј)И“, с главном темом „СПО(Ј)И и српски патриотски сектор НВО“, изашао је 17. априла 2011. лета Господњег, на празник Цвети, што је обележено и свечаном промоцијом у Инсбруку. Тиме је на сцену ступио први српски омладински часопис у Аустрији, који ће се касније проширити и на друге земље Европе.

Од првог броја, подршку у раду на часопису Споји! Омладинска организација СПО(Ј)И добила је од братске Хуманитарне организације „Срби за Србе“, која је помогла у писању текстова, финансијски у штампи првих 370 примерака, као и у дистрибуцији у источној Аустрији.

Други број часописа Споји! под насловом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“, с главном темом „Очувајмо ћирилицу!“, изашао је на велики православни празник Крстовдан, 27. септембра 2011. лета Господњег. И тада су у пројекту учествовали Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, као покретач часописа, и Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је помагала у истој мери као и у првом броју.

У сарадњи Омладинске организације СПО(Ј)И, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Беча, организоване су промотивне трибине другог броја часописа у Берлину, Бечу и Инсбруку.
Учешћем у промоцији другог броја у Бечу СПКД „Просвјета“ такође се укључила у овај пројекат, а крајем 2011. лета Господњег родила се идеја да часопис од самосталног пројекта Омладинске организације СПО(Ј)И, који помажу братске организације, прерасте у потпуно заједнички пројекат три организације: Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, као идејног творца и покретача часописа, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и СПКД „Просвјета“.

Постигнут је договор о мерама за усавршавање часописа Споји!, као и добијање посебног грба за часопис, који је активан од 4. броја. Редакција је такође реформисана: именована су три уредника, по један из сваке организације.

Тако су подељене улоге и обавезе у оквиру просветног пројекта, часописа Споји!, а потпуна заједничка сарадња у овом пројекту траје од тренутка када је почела припрема 3. броја, на коме се заједничким снагама ради од садржаја, преко штампе, до дистрибуције. То је пробни период, који је продужен и на припреме за 4. број. Ове три организације покушаће да се на најбољи могући начин уходају у раду на овом пројекту до наредног броја, када братска сарадња у оквиру часописа Споји!  постаје и званична!