Божићна акција на Косову и Метохији
24 01 2014
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija.jpg
Извештај: СЗС Београд   /РАЧУНИ/ /ФОТО ГАЛЕРИЈА/
У склопу традиционалне Божићне акције, представници Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су протеклог викенда подручје Косовско-метохијских енклава. Том приликом посећено је и помогнуто укупно девет породица од којих је седам већ посећено крајем 2013. године када је и договорена помоћ за њих, а која је уз присуство чланова СЗС и представника организације „Мајка девет Југовића“ и испоручена овом приликом. Испоручена помоћ се састојала у следећем:
  • Електрични шпорет
  • Замрзивач
  • Кревети    10 ком
  • Шпорет на дрва    6 ком
  • Веш машина    2 ком
  • Пакет основних животних намирница
  • Укупна вредност испоручене помоћи породицама: 454.940 дин.

Испоручена помоћ за породицу Јевтић из метохијског села Жач

Прва од породица којој је испоручена помоћ јесте повратничка породица Јевтић Жарка и Мирјане из многострадалног села Жач код Истока. Уз помоћ братства манастира Високи Дечани, који смо и овога пута посетили, спроведена је у дело акција помоћи за ову седмочлану породицу.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%282%29.jpg
Срби за Србе са породицом Јевтић испред њихове куће у Жачу

Осим родитеља ову породицу чине и петорица синова: Раденко (18), Жељко (17), Вељко (14), Радош (12) и Митар (10). Породици Јевтић испоручили смо један замрзивач и електрични шпорет, како би им донекле помогли у њиховој борби за опстанак на својој дедовини.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%283%29.jpg
Испорука помоћи породици Филић из села Лабјане у поморављу

Након тога, доставу договорене помоћи спроводимо у Косовском поморављу, а прва од две породице коју посећујемо у селу Лабјане јесте четворочлана породица Филић. Породицу чине родитељи Синиша и Соња и деца Лука (3) и Невена (8 месеци). За овај млади брачни пар испоручили смо два кревета и шпорет на дрва, на чему су нам били неизмерно захвални.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%284%29.jpg
Трогодишњи Лука Филић надгледа испоруку хуманитарне помоћи у дворишту

У суседству долазимо и до шесточлане породице Савић, коју чине баба Ружа и деда Добри, синови Срећко и Далибор. Срећко са женом Соњом има двоје деце Бојану (5) и Лазара (1). Идентична помоћ је испоручена и за ово домаћинство - два кревета и шпорет на дрва.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%285%29.jpg
Срби за Србе уносе нови лежај у дом породице Савић

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%286%29.jpg
Заједничка слика породице Савић и организације Срби за Србе

Пут нас даље води до села Извор. Посета породици Стојковић Јагоша и Данијеле из октобра месеца прошле године је оставила можда и најемотивнији утисак на наше чланове. У односу на првобитну посету породица Стојковић богатија је за још једног члана двомесечну бебу Луку, а двогодишњи Андрија је добио друштво за игру. Сходно тешкој ситуацији у којој се налази ова породица, испоручена је помоћ у виду два кревета, веш машине и шпорета на дрва.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%287%29.jpg
Предраг Маринковић у разговору са Стојковићима у њиховом дому

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%288%29.jpg
Испоручена помоћ у нови дограђени део породичне куће Стојковића
 
Након краткотрајног дружења са најмлађим Стојковићима, долазимо и до трочлане породице Ристић коју осим родитеља Саше и Јасмине чини још и мала Мила (18 месеци). У незнатно бољим околностима своју животну борбу воде и Ристићи, а наша организација им је у томе помогла испоруком једног кревета и шпорета на дрва.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%289%29.jpg
Дружење са најмлађом Милом Ристић у дворишту њиховог домаћинства

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2810%29.jpg
Срби за Србе са Ристићима и испорученом помоћу за њихову породицу

Први дан активности завршавамо посетом породици Ивковић Ивана из села Стража коју чине родитељи Иван и Милева са своја три сина: Лазаром (24), Милошем (22) и Бојаном (19). Ова породица претендује да прерасте у праву малу породичну задругу, обзиром да два сина од скоро живе у овом домаћинству са својим супругама Лазар са женом Јеленом и Милош са женом Александром. Породицу Ивковић нисмо обишли претходно у склопу ове Божићне акције, тако да је циљ посете био да се утврди шта је тренутно неопходно да се обезбеди за ово домаћинство.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2813%29.jpg
Срби за Србе у разговору са породицом Ивковић у њиховом дому

Породицу Ивковић познајемо од раније, односно од 2009. године када смо их приликом тадашње Божићне акције помогли набавком једног фрижидера и два лежаја. Обзиром да су купљени кревети скоро већ одслужили своје, а да је у међувремену породица добила и нове чланове, као примарно ова скромна породица истакла је набавку још неког лежаја. Ипак, стање је доста критичније од назначеног, обзиром да је свега једна просторија у функцији и да ту не могу свој породични живот заснивати свеже ожењени Лазар и Милош.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2812%29.jpg

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2811%29.jpg
Простор у којем спавају родитељи породице Ивковић

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2814%29.jpg
Спољашност куће породице Ивковић у селу Стража

Предлог је да се у координацији са Епархијском организацијом „Мајка девет Југовића“ организује набавка материјала за покривање горњег спрата куће, као и  за хидро-изолацију, а потребно би било опремити и купатило, што је такође једна од примарних ствари. Родитељи спавају тренутно на обичном душеку у неомалтерисаној просторији на самом бетону, како би ослободили простор за своје синове и њихове нове породице. Заиста тешка ситуација, коју ћемо пробати да решимо у што краћем року, како би Лазар и Милош могли да обогате своје породице бројним потомством.

Искористили смо прилику да у близини манастира Драганац, обиђемо петочлану породицу Ђорђевић којој је обећана помоћ у виду изградње купатила приликом последње посете у октобру, што је успешно и учињено пре неколико недеља. Након провере извршених радова, дан смо завршили посетом братству манастира Драганац.

На дан великог празника Богојављања након присуствовања светој литургији у манастиру Грачаница, долазимо до породице Петровић која представља можда једну од најтужнијих са којом смо се сусрели у току нашег вишегодишњег добротворног рада. Наиме, пре неколико година у Грачаници отац породице Петровић је хицима из пиштоља усмртио своју супругу, а затим и себи пресудио остављајући на милост и немилост три дечачића која су у то време имала две, шест и седам година.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2816%29.jpg
Страхиња, Михаило и Немања Петровић

Сада већ мало старији дечаци Страхиња (10), Михаило (8) и Немања (5) живе у свом породичном дому, трошној кућици, под старатељством рођеног стрица Владимира, од пензије која је остала од њиховог покојоног оца.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2815%29.jpg
Испорука скромне помоћи за мале Петровиће у виду намирница
 
Обзиром да је ситуација изузетно специфична и да осим изградње новог дома за ову дечицу, свака друга помоћ би била излишна, остаје да у договору са пријатељима из „Мајка девет Југовића“ и уз покретање акције која би укључила друге појединце и институције, пратимо развој догађаја и да узмемо учешћа када се дође до договора око конкретног пројекта. Овој породици уручили смо пакет основних животних намирница, као и нешто слаткиша за ове симпатичне дечаке.

Испоруку помоћи завршавамо посетом села Јањина вода код Обилића. Село које се налази скоро тик уз Термо-електрану Обилић које нисмо имали прилике раније да посетимо, а сам крај је познат осим по термо-електрани и по бројним отмицама Срба током и након сукоба 1999. године на Косову и Метохији. Породицу самохране мајке Гордане Ристић која живи са своје две ћеркице Тањом (8) и Сањом (11) помогли смо испоруком три кревета и једним шпоретом на дрва.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2817%29.jpg
Предраг Маринковић у разговору са мајком Горданом
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2818%29.jpg
Испоручена вредна хуманитарна помоћ за Ристиће у њиховом дворишту
 
Недалеко од њих доставили смо помоћ такође за самохрану мајку Далиборку Вукадиновић која живи са своје четворо деце Миљаном (18), Савом (16), Мирјаном (14) и Аранђелом (10). Ова породица помогнута је једном веш машином и шпоретом на дрва.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2819%29.jpg
Чланови Срби за Србе уносе веш машину у домаћинство Вукадиновића
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2820%29.jpg
Заједничка слика Вукадиновића и Срби за Србе са испорученом помоћу
 
Божићна акција за породице на Косову и Метохији, тек је до пола спроведена, иако је успешно испоручено чак десет комада беле технике и десет лежаја. Остало је да се у наредних неколико недеља прикупе средства и набаве прикључне/помоћне машине за тракторе за неколико породица које се баве пољопривредом и којима ће та помоћ у знатној мери омогућити да се још више осамостале и да буду независни од било какве социјалне помоћи, а изнад свега што ће им помоћи да опстану на светој српској земљи.

Хуманитарна организација Срби за Србе ће сходно својим могућностима, радити на томе да убудуће помоћ за српске породице јужно од Ибра буде пре свега у циљу поспешивања пољопривредне делатности и развоја сточарства или било ког другог вида производње, јер само обезбеђивањем посла можемо омогућити нашем народу да остане и опстане у срцу Србије.

 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19226558

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png