Фото извештај из западне Србије
26 05 2014
http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/jarak24-05-2014-1.jpg
У суботу 24. маја, екипа стручњака за хидрологију, геологију и грађевину - вредни чланови наше хуманитарне организације Срби за Србе, обишли су путну и водну инфраструктуру од Шапца до Лознице. Још на уласку у село Јарак (лева обала Саве) - 19 км узводно од Шапца, наишла је на фантастично поставњену обалоутврду, која је практично одбранила преко 3,000 хектара најплодније земље са повртарским културама, пластеницима и парцелама са ратарским засадом. Саобраћај на овом делу магистралног пута Рума - Шабац, одвија се успорено (само једном траком) у дужини од 2 км, међутим без икакве саобраћајне сигнализације.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/sabac-24-05-2014-1.jpg
Прилаз Шапцу, са друмског моста из правца Платичева и Кленка, делује као море. Лева обала је у ширини од 800 м још увек под водом, док је десна обала између Тврђаве и моста под водом до одбармбеног насипа. Главна водомерна станица Републичког хидрометеоролошког завода је тотално у води, а приступ до станице, импровизованим пешачким мостом није угрожен.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/sabac-24-05-2014-2.jpg
Надаље пут ка Лозници, код Шапца и села Мајур, сада је потпуно слободан без икаквих проблема, мада је на неколико места видљиво било пробијање воде према кружном путу из правца Церског ободног канала. Посебних оштећења у зонама обалоутврда дуж канала, није било. Очигледно је да су надлежне водопривредне службе општина Шабац и Богатић - свој посао изузетно одговорно и добро извршавале у претходним периодима.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/jelav-24-05-2014.jpg
Нажалост, зона Прњавора, а посебно села Јелав (у општини Лозница), претрпело је готово тоталну поплаву, изливањем реке Јадар, али и дотицајима вода из хипсометријски вишег залеђа, као и кише од преко 216 мм по метру квадратном за мање од 48 сати. Трагови забарења, на просторима већим од 3,000 хектара, још увек су видљиви. Блато, муљ, закржљале и уништене стабљике, потопљени пластеници, економска дворишта и др., видљиви су као некакав "природни хорор". Другачије није могуће описати оно што путник намерник може да види.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/loznica-24-05-2014-1.jpg
Оштећења на путној инфарструктури, проузроковала су прекиде веза и комуникација, пре свега на локалним саобраћајницама, мада су оштећења видљива и уз магистрални пут Шабац - Лозница, као главне комуникације према Републици Српској. Нажалост сада се поправљају или праве каналете дуж асфалта за прихват кишних вода и атмосферилија са коловоза.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/loznica-24-05-2014-2.jpg
Највeћа штета од поплава догодила се на току реке Јадар. Мост на Јадру између села Козјак и Горњи Добрић срушен је. Мост који је изграђен пре две године и пуштен у саобраћај, мада релативно добро фундиран, остао је без своје "леве" ламеле у дужини од 20 м. Нејасно је да је на овом делу тока корито Јадра потпуно хидротехнички уређено 2011. године, а да нити корито на овом делу, нити мост, нису издржали протицаје, који су се догодили. Подаци РХМЗ Србије још увек нису доступни, међутим, за овакве последице, одговорност би морали да преузму пројектанти и извођачи свих хидротехничких радова.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/loznica-24-05-2014-3.jpg
Према подацима Градских органа Лознице, која обједињује и општине Крупањ, Љубовију и Мали Зворник, преко 200 клизишта, уништених 700 кућа, 150 викендица, поплављених површина од преко 5,000 хектара, усмрћених домаћих животиња од преко 20 тона (из података предузећа "Наш дом" из Лознице) и др., неправило је штету од 1.6 милијарди динара, или 16 милиона евра. Према речима градоначелника Лознице, то је чак више од једног годишњег буџета града.

http://www.srbizasrbe.net/images/Srbija/2014/Poplave/sabac_loznica/loznica-24-05-2014-4.jpg
Остаје нада да ће држава имати разумевања и помоћи овој локалној самоуправи, да барем зону корита реке Јадар, која је годинама уназад због "изненадних" поплава стварала огромне и готово сталне штете, доведе у ред, и додатним техничким мерама, превентовно обезбеди од будућих "изненадних" поплава на њеним долинским странама до улива у реку Дрину.
 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19312410

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png