Срби за Србе на Косову и Метохији
21 10 2014
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2829%29.jpg
Извештај: СЗС Београд /РАЧУНИ/ /ФОТО ГАЛЕРИЈА/ /ПРЕВОЗ/
Чланови Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ посетили су 25 породица у косовско-метохијским енклавама у склопу нове велике акције помоћи преосталом српском народу. Процењена вредност целокупне помоћи која треба да буде испоручена Србима на Косову и Метохији, укључујући и помоћ Народним кухињама, износи око 27.000 €.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet.jpg
Недавно постављен споменик Милошу Обилићу у центру Грачанице

Уз несебичну помоћ пријатеља из Епархијске хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“, без чије помоћи не би било могуће спровести акцију ових размера, посећујемо прво породице у Грачаници. Посету започињемо у кући самохраног оца Станковић Свете.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%281%29.jpg
Орден ''Мајке девет Југовића'' за упокојену супругу Свете Станковића

Без супруге која се недавно упокојила, Свето одгаја своје четворо деце: Славишу (18), Дејана (17), Јасмину (11) и Миљану (3). Након краћег разговора назначено нам је да су им најпотребније два двокрилна ормана и душеци за дечије кревете.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%282%29.jpg
СРБИ ЗА СРБЕ са Станковићима испред њиховог породичног дома у Грачаници

Након тога посећујемо породицу Стојановић Драгана и Марине, који одгајају петоро малолетне дечице: Анђелу (13), Страхињу (11), Николу (7), Јану (6) и Огњена (2).

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%283%29.jpg
Мајка Марина и мали Огњен Стојановић у наручју

У заиста тешким условима живи ова породица. Стојановићима су потребни шпорет на дрва, орман, два кревета на спрат са душецима, када, вц шоља и неколико коза за узгој.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%284%29.jpg
Уручене иконе породицама, дар цркве Светог Ђорђа на Бановом Брду

Последња породица коју посећујемо на подручју Грачанице је породица Стошић Зорана и Ружице који у домаћинству живе са двоје одрасле деце: Драгиша (26) и Слободан (21). За њих је предвиђена помоћ у виду стола и столица.

После Грачанице долазимо и до породице Јовановић у селу Ливађе. Можда и најтеже стање затекли смо баш у овој породици. Породицу Јовановић чине родитељи Родољуб и Ивана и син Лазар (9). Мајка Ивана је ментално оболела, док се узрок Лазареве болести још увек не зна, а болест карактеришу отежан ход и неразвијен говор. За ову породицу наменићемо кревет, орман, фрижидер и неколико кокошака за узгој.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%286%29.jpg
Мајка Ивана и син Лазар испред своје породичне куће у селу Ливађе
 
Тешке животне приче Срба са Космета настављају да нас прате и у Добротину у породици Трајковић. Ову породицу чине баба Гордана и деда Грујица, родитељи Драган и Сања и њихових четворо малолетне деце: Миљан (12), Милица (13), Анђела (8) и Илија (5). Отац Драган је везан за кревет због шлога који је недавно доживео, као и због тешке саобраћајне несреће која је оставила велике последице на њега, приликом које је на њега колима налетео један Шиптар, прошавши некажњено за ово учињено дело.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%288%29.jpg
Отац Драган и бака Горадна Трајковић живе у јако тешким условима
 
На жалост, и најмлађи Илија има одређених проблема, јер још увек није развио моћ говора. Сходно тешким животним околностима у којима живи ова породица, за њих ћемо наменити: четири кревета, шпорет на дрва, фрижидер и два ормана.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%287%29.jpg
Рука охрабрења за малог Илију Трајковића који још увек није проговорио

Настављамо да се уверавамо у нељудске околности под којима живе Срби са Космета, а које као резултат свега доносе глад, немаштину и болест. Нажалост све то се одражава у великој мери и на најмлађе, који свакако да нису заслужили такво детињство. У селу Доња Гуштерица долазимо у домаћинство Миливојевића које чине родитељи Дејан и Јелена и њихово двоје дечице Лазар (6) и Марија (3). Вреди напоменути да у овом већем домаћинству поред њих живе и Дејанових четворо браће као и његови родитељи.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2811%29.jpg
Заједничка слика испред куће Миливојевића
 
Посетом Миливојевићима сазнајемо да и Лазар и Марија болују од дистрофије мишића која им онемогућава нормално кретање. Тешке околности под којима Миливојевићи живе, пробаћемо да олакшамо набавком два кревета, бојлером, два ормана, шпоретом на дрва, плочицама за купатило.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2810%29.jpg
Мали Лазар и Марија са иконом Светог Атaнасија Великог

У селу Бостане (новобрдска општина) посећујемо две породице. Породицу Станковић Љубише и Иване и њихово троје дечице - Александар (12), Анастасија (8) и Павле (4), одлучујемо да помогнемо набавком собних врата, кухињских елемената и кревета на спрат са душецима за најмлађе, с обзиром да им је део куће настрадао у пожару пре неколико месеци.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2812%29.jpg
Павле Станковић показује његов кревет и собу у којој спава

Недалеко од њих посећујемо и вредну породицу Павић Бојана и Радице. Домаћинство још чине и троје малолетне дечице: Милан (13), Марина (11) и Маријана (8). Ова породица се успешно бави узгојем коза. Како би унапредили своју производњу и омогућили бољи живот себи и својој деци, замолили су да им помогнемо у грађевинском материјалу за шталу, у којој би држали одређен број нових коза.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2814%29.jpg
Маријана Павић показује своје штенце

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2815%29.jpg
СРБИ ЗА СРБЕ заједно са породицом Павић у породичном дворишту

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2816%29.jpg
Стари град и тврђава - Ново Брдо

Пут нас води даље до села Кметовце. Ову младу породицу Насковић чине родитељи Бојан и Олгица и дечица Миливоје (8) и Емилија (6). Као најпотребније Насковићи су нам назначили: кревет на спрат са душецима, веш машина и шпорет на дрва.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2817%29.jpg
Мајка Олгица и син Миливоје са представницима организације СРБИ ЗА СРБЕ

У селу Коретине дочекује нас породица Савић Милована и Марине. Они имају двоје деце Анђелину (7) и Софију (1,5). Сазнајемо да Савићи очекују и принову ускоро, тако да ћемо ову младу повратничку породицу помоћи са шпоретом на дрва, веш машином и два кауча.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2819%29.jpg
Повратничка породица Савић испред свог породичног дома
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2818%29.jpg
Поклоњена икона Св. Козме и Дамјана које прослављају Савићи
 
Долазимо и до села Зебинце где нас дочекује још једна четворочлана породица. Филиповић Живорад и Весна живе са своје двоје деце Анђелом (12) и Алексом (9). Филиповићи су нам навели да су им фрижидер, замрзивач, два кауча на развлачење и електрични шпорет тренутно најпотребнији у домаћинству.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2820%29.jpg
Филиповићи и СРБИ ЗА СРБЕ испред породичног дома у селу Зебинце
 
У плану за помоћ је и породица Милановић Дејана и Јане из Косовског поморавља, тачније из села Шипашница који у домаћинству живе са двоје деце. Милановиће нисмо успели и лично да обиђемо, али на препоруку пријатеља из „Мајка девет Југовића“ ћемо обезбедити за њих електрични шпорет.

Од стране наших домаћина из „Мајка девет Југовића“ бивамо угошћени у народној кухињи у Прековцу. Осим разговора о тренутном стању потреба народних кухиња и уопштено о животу нашег преосталог народа у јужној српској покрајини, договорена је помоћ у куповини два расхладна уређаја како би се хладњаче ставиле у употребу, и на тај начин унапредио рад народних кухиња у вредности од 4.700 €.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2835%29.jpg
Две хладњаче допремљене за потребе народне кухиње у Новом Брду
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2836%29.jpg

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2837%29.jpg
У хладњачама ће бити чувани пољопривредни производи који се узгајају на 15 хектара црквене земље на Косову и Метохији а од чије продаје ће кухиње моћи да приходују неопходна средства за потребе набавке брашна, уља и шећера.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2838%29.jpg
 
Недалеко одатле, у истом селу, посећујемо породицу Милић Витомира и Лепосаве. У породицу се из централне Србије вратио да живи са њима и њихов син Александар (28), а у домаћинству живи још и млађи син Стефан (16). Иако нису наша циљна група, ову породицу стављамо на списак за помоћ јер су својевремено примили у свој скромни дом једну самохрану мајку са новорођенчем да живи са њима неколико година. С обзиром да кухињу готово и да немају план је да им се помогне набавком кухињских елемената, плочицама, судопером и једним шпоретом на дрва.
 
Милићи и СРБИ ЗА СРБЕ испред породичног дома у селу Прековце

У Новом брду у плану за испоруку помоћи је и породица Костић Ивана и Данијеле који у домаћинству живе са четворо деце: Александром (12), Анђелом (10), Андријом (5) и Иреном (2). За породицу Костић обезбедићемо плуг за трактор.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2834%29.jpg
Породица Костић на свом новобрдском имању
 
Још једна породица коју нисмо физички посетили, а у плану је за помоћ у виду пољопривредних машина јесте породица Симоновић из села Јасеновик. У домаћинству Симоновића живе деда Миодраг, баба Животка, отац Љубинко, супруга Данијела и деца: Сања (12) и Стефан (10). Њима ће бити обезбеђена фреза за ИМТ трактор.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2833%29.jpg
Љубинко и Миодраг Симоновић испред породичне куће
 
На крају првог дана стижемо и до пријатеља у Ораховац где користимо прилику да обиђемо млади брачни пар Кујунџића Јанка и Ану, којима смо помогли куповином једне веш машине.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2821%29.jpg
Јанко и Ана Кујуниџић из метохијске општине Ораховац са новом веш машином
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2823%29.jpg
Заједничка слика испред Дечанске Винице са оцем Марком и пријатељима
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2824%29.jpg
 
Други дан активности започињемо литургијом у манастиру Високи Дечани, где је уз помоћ братства манастира испоручена помоћ за неколико повратничких породица из Метохије.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2825%29.jpg
СРБИ ЗА СРБЕ испред манастира Високи Дечани са оцем Петром
 
Прва породица коју смо обишли јесте породица Тодоровић из Гораждевца, где је 2003. учињен масакр над српском децом од стране шиптарских терориста. Породица Тодоровић има четири ћеркице: Ивону (10), Емилију (9), Ксенију (8) и Софију (5). Овој повратничкој породици испоручили смо помоћ у виду фрижидера и шпорета на дрва.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2826%29.jpg
Тодоровићи из Гораждевца добили фрижидер и шпорет на дрва

Наредно метохијско село у које стижемо јесте Видање, где посећујемо породицу Милошевић Горана и Тање који су се пре неколико месеци вратили за стално на своје огњиште. Са њима у домаћинству живе и четири сина: Иван (16), Петар (14), Бранко (11) и Михајло (8). Како би им донекле олакшали нови почетак на свом старом огњишту испоручујемо им једну веш машину и постељину.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2827%29.jpg
Милошевићи из Видања добили донацију у виду веш машине

У селу Берково обилазимо и породицу Бањац Саве и Љубинке, који у домаћинству живе са сином Веском (21). Због неколико крађа од стране шиптара из суседних села, које је ова повратничка породица претрпела, договор је да се породица Бањац помогне куповином 100м ограде и стубова.

После Беркова пут нас води и у село Жач до породице Коматовић. Још једну младу повратничку породицу коју чине родитељи Оливера и Славиша и троје малолетне дечице: Денис (8), Анђела (5) и Николина (4) помажемо једним нестандардним видом помоћи - испоруком металних стубова и жицом за ограду. Наиме скоро сва Метохијска села муку муче са шиптарским крадљивцима којима је на мети скоро све од крупније стоке до пољопривредне механизације. Слична, ако не и најгора ситуација је баш у селу Жач, па смо замољени да из тих разлога помогнемо Коматовићима на овај начин.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2828%29.jpg
 
Свраћамо и у Осојане где се поред дружења са пријатељима организације упознајемо и са повратничком породицом Ђурић Александра. Александар је самохрани отац који одгаја четворо малолетне деце: Анђелу (16), Николу (15), Анастасију (11) и Исидору (9). Александар је изразио жељу да се бави узгојем коза, па сходно томе ћемо набавити материјал за покривање започете штале за козе, као и 3 козе за узгој.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2830%29.jpg
Ђурићи из Осојана ће ускоро проширити сточни фонд

Oсим породице Ђурић коју смо обишли на препоруку породице Тот, користимо прилику да и њих посетимо и помогнемо Габријела и Силвану који живе у стану са своје троје деце Анђела (15), Невена (12) и Оливер (11). Њима смо наменили 7м2 дрва за грејање.

Последња станица на нашем путу јесте село Тучеп, у које се недавно вратила породица Романовић Радоја и Сање. Још једна тешка српска прича са којом смо се сусрели. Ова породица живи у једном контејнеру, са својим болесним сином Николом (28) који је боловао од церебралне парализе. Мајка Сања је психчки болесник, док је отац Радоје недавно имао тежак лом ноге. Заиста бројне недаће задесиле су Романовиће. Наша организација је испоруком веш машине и електричног шпорета успела бар делимично да поправи суморну стварност са којом се сусреће ова намучена породица.
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2831%29.jpg
Породица Романовић испред контејнера у којем живи
 
http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/oktobar/kosmet%20%2832%29.jpg
У плану је да нова веш машина буде прикључена недалеко од контејенера у ком живи породица Романовић
 
Додајемо још да је испоручена помоћ и за породицу Милана Павловића из метохијског села Бело Поље, коју нисмо стигли да обиђемо. Његову породицу помогли смо испоруком шпорета на дрва, веш машине и фрижидера.
 

Шпорет на дрва, веш машина и фрижидер за породицу Павловић

У склопу целокупне акције, биће обезбеђена и значајна помоћ и за породицу Ивковић Ивана из села Стража коју смо у протеклом периоду неколико пута обилазили. У најскоријем року за Ивковиће ће бити обезбеђен материјал за изградњу кровне конструкције у вредности од 3.000 €.

http://www.srbizasrbe.net/images/Kosmet/2014/bozicna-akcija/bozicna-akcija%20%2814%29.jpg
Незавршена породична кућа Ивковића у селу Стража ускоро добија кров
 
У најјужнијој енклави у Штрпцу, послата је вредна помоћ за породично домаћинство браће Вуксановић Милана и Воје. Милан са супругом Драганом има дечицу Богољуба (11) и Николу (13), док Воја са супругом Соњом има ћерку Александру (12). За потребе доградње породичног дома помогли смо Вуксановиће набавком грађевинског материјала, неколико прозора и улазних врата у вредности од 1.500 €.
 

Испорука грађевинског материјала за породицу Вуксановић
 

Вредни домаћин Милан Вуксановић увелико дозиђује нову кућу
 
Током обилазака породица најмлађима смо поделили и неколико кеса слаткиша, 15 килограма меда поклон пријатеља организације г-дина Борише из Гуче, неколико пакета свезака за школу и неколико икона дар цркве Св. Ђорђа са Бановог Брда.
 
Успешно завршавамо још једну хуманитарну посету косовско-метохијским енклавама. На жалост, суморна стварност је из дана у дан све суморнија по наш народ на Космету. У таквим околностима увек највише страда сиротиња, а уз њих и најмлађи који ни криви ни дужни живе животе без безбрижног детињства. Преживљавање од нередовне социјалне помоћи, бројне знане и незнане болести, исхрана у народним кухињама које су сваким даном све ближе катанцу и упитно безбедоносно стање су одлике живота Срба у срцу Србије. Једноставно речено народ остављен од мајке да тражи милостињу од зле маћехе. Неће нам бити тешко да док год нас има, радимо даноноћно да макар и једном једином српском детету обезбедимо и најпростије ћебе под којим ће му бити топло, ако не будемо могли више од тога, али се помоћи нашем народу и пре свега најмлађима нећемо одрећи.
 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19226555

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png