Доградња куће за Шиљеговиће из РС
08 01 2015

Извештај: СЗС Р. Српска /РАЧУНИ/ /ФОТО ГАЛЕРИЈА/
Чланови Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ из Приједора обишли су крајем децембра радове на доградњи куће, седмочланој породици Шиљеговић из насеља Миљаковци код Приједора у Републици Српској, који су започети крајем мјесеца октобра. Породицу Шиљеговић чине отац Миливој и мајка Тања и њихових петоро дјеце: Татјана (18), Ведрана (16), Јована (14), Невена (10) и најмлађи Лука (2). Укупна вриједност досадашњих утрошених средстава на грађевински материјал износи 9.225 КМ.

Стара монтажна кућа у којој тренутно живи породица Шиљеговић
 
Од сталних новчаних примања породица има једино 105 КМ мјесечног дјечијег додатка. Нико од родитеља није запослен, а отац Миливој се бави сјечом и продајом дрва и конобарисањем, а често и надничи на грађевини како би успио да прибави најнеопходнија средства и тиме прехрани породицу и одшколује дјецу. Мајка Тања понекад ради сезонске послове у једном приједорском предузећу, мећутим то за породицу није стално примање јер је зову само када има посла. Од стоке породица има два коња са којима Миливој иде у шуму, а узгајају још и живину и свиње, од чије продаје такође успију да зараде нешто новца.


Стање новије куће пре почетка радова на доградњи

Морамо да поменемо да ријеч је о једној јако вриједној породици, јер иако живе у скромним условима и у скромном дому, не може да се не примјети да је све уредно и ,,под шпагу'' поспремљено. Такође, кћерке су јако добри ученици у школи, а Татјана, Ведрана и Јована су и добри спортисти. Бавећи се теквондо-ом освајле су низ медаља на домаћим такмичењима. Најстарија Татјана, која следеће године завршава медицинску школу изразила је жељу да упише и медицински факултет, те се надамо да ће се до тада изнаћи и начин да настави школовање.
 
 
Кроз разговор са породицом сазнали смо да су им два нерјешива проблема, поред школовања дјеце још и пресељење у нови дом у коме би имали нормалне услове за живот. Породица тренутно живи у у малој монтажној кућици. Кућа је јако лошег квалитета, па како кажу зими брава смрзне и са унутрашње стране иако се у кући ложи. Прије неколико година уз помоћ пријатеља и појединих донација од локалних првитаника започели су изградњу куће. Том приликом су продали и краву коју су имали како би наставили са градњом, међутим убрзо је нестало средстава, па је и прекинуто је са даљим радовима. До тада су успјели да салију темељ и озидају први спрат. С обзиром на поменуте околности одлучили смо се да покренемо акцију завршетка куће за ову породицу.
 
Како се зима приближавала, а са њом и могуће лоше вријеме прионули смо одмах на посао. Било је потребно салити плочу на спрату и ставити кровну конструкцију, тј. покрити кућу прије лошег времена, а са унутрашњим радовима се може наставити и у току зиме.
 

 
Вриједно помена је то да је отац породице Миливој, будући да има искуства са грађевином, сам и са својим пријатељима извршио све грађевинске радове, тако да је наша организација помогла само куповином грађевинског материјала. Сам Миливој је рекао – ,,мени је потребан само материјал, јер не могу да га приуштим, а имам руке, хоћу да радим, па ћу без проблема да завршим све. Мени не треба неко да ми направи кућу и усели у њу, а ја само да гледам са стране.''
 
 
 
Вриједним радом ова прва фаза радова је завршена средином децембра и кућа је добила свој завршни облик, а како и доликује позвали су нас и на пригодан ручак приликом покривања куће.
 
 
Део материјала за доградњу и адаптацију нове куће 

Како смо и поменули помоћ се огледала само у граћевинском материјалу и то у виду монте, блокова, цемента, креча, арматуре, резане даске и греди, те постављањa грађевинске лимарије у виду олука и сливника. Морамо и поменути да је породица цријеп за покривање куће добила у виду донације.
 

 
Након ове фазе следе унутраши радови, тј. постављање набаче и извођење електро и водо-инсталација, те уградња столарије – прозора и врата. Са овом другом фазом радова очекујемо ускоро да кренемо, тако да ћемо и овом приликом упутити позив свим донаторима да сходно својим могућностима дају свој допринос акцији изградње још једне куће коју покреће и спроводи Хуманитрна организација СРБИ ЗА СРБЕ.

С вером у Бога!
СЗС Република Српска
 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 18910127

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png