Част је наследити великог Пупина
15 07 2015

Извор: Франкфуртске Вести, М. Пурић
Српска народна одбрана, организација коју је 1914. године у Америци основао Михајло Пупин, изабрала је 27. јуна, на свом 74. Конгресу у Чикагу, Небојшу Живковићу за новог председника. Тако је овај млади човек дошао на место Славка Пауновића, који је био на челу организације пуне 22 године и који је на овом истом Конгресу изабран за доживотног почасног председника Српске народне одбране. Тиме му се  Српска народна одбрана одужила за дводеценијски пожртвовани рад и труд.

Са Небојшом Живковићем, новим председником СНО, разговарамо један дан после избора, у порти манастира Нова Грачаница, недалеко од Чикага, на Видовдан, после Свете архијереске службе коју је служио владика новограчаничко-западноамерички Лонгин.

- Сваке године на Видовдан прослављамо Светог великомученика кнеза Лазара, пошто је Видовдан и слава СНО - каже Живковић.

Небојша Живковић који је већ годинама активан и у Хуманитарној организацији Срби за Србе, каже да је за њега велика част да буде на месту председника овакаве организације, посебно када се зна да је њен оснивач Михајло Пупин.

- Указана ми је част да преузмем вођство организације у Америци. Ове године прослављамо 101 годину постојања и сама та бројка и име оснивача Михајла Пупина, има своју тежину. То је за мене велика част и велика дужност, посебно што сам седми председник после Пупина. На мени су велика очекивања - наводи Живковић.

Он наводи да жели да се подмлади и омасови организацију и да покрене српски информативни центар у Чикагу. Његова сврха била би да помаже људе који дођу у Америку и у Чикаго и они би могли да на једном месту нађу све информације које су им потребне.

- Задаци СНО су да преко медија обавештавамо америчку и светску јавност о српском народу, да међу америчким Србима унапређује и у сваком погледу подржава  Српску православну цркву. Такође, да шири српску културу и да гаји и негује српску историју, језик и ћирилично писмо, да морално и материјално помаже расељене и избегле Србе - додаје наш саговорник.

ХУМАНОСТ ИЗНАД СВЕГА

Много људи у Чикагу зна Небојшу Живковића као једног од најактинвнијих чланова Хуманитарне организадије Срби за Србе, која је за кратко време, захваљујући брзим добротворним акцијама стекла велики углед у српској заједници. Примарни циљ организације јесте помоћ социјално угроженим српским породицама на просторима бивше Југославије.

ОРДЕН ОД ПАТРИЈАРХА

Хуманитарна организација Срби за Србе, у којој је Живковић један од најактивнијих чланова, патријарх Иринеј лично је за Видовдан, у Грачаници на Косову и Метохији, уручио Орден Светог Сава другог степена, највише одликовање које додељује Српска православна црква.

 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 18892461

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png