Крајишко хуманитарно вече у Канади
24 11 2016

Дана 12. новембра 2016.г., одржано је 13. хуманитарно Крајишко вече у Калгарију, Алберта, Канада, у сали Црквено-школске општине Св. Симеон Мироточиви. У препуној сали, уз срдачну добродошлицу домаћина, домаће специјалитете, звуке крајишке музике, изванредну забаву и позната музичка имена Снежану Бабић-Снеки и Радмила Зекића – успјешно је одржано 13. хуманитарно Крајишко вече у Калгарију. Ова хуманитарна забава је најпосјећенији и најуспјешнији догађај у заједници, а Крајишници се поносе резултатима: прикупљена новчана средства су усмјерена како у отаџбину (Републику Српску, Републику Српску Крајину, Косово и Метохију, Републику Србију) тако и у Канаду и Калгари, као помоћ породицама обољелих и помоћ српским организацијама које дјелују у Калгарију. Такође, с поносом помажу грађевински фонд новосаграђене српске цркве Св. Симеон Мироточиви. Дио овогодишњег прихода је уручен Хуманитарној организацији Срби за Србе у износу од 1,500 канадских долара, с надом да је ово само почетак једне успјешне сарадње и подршке иницијативама да се помогну сиромашна дјеца и вишечлане фамилије у отаџбини. 


Добродошлица


Део организационог одбора Крајишке вечери

Група ентузијаста с подручја Крајине је 2003. г. покренула племениту акцију организовања Крајишке вечери, да би сјећање на њихове коријене и родну груду живјело, а и да би нова покољења памтила и чувала обичаје својих предака.  Све ове године Крајишко вече се одржава веома успјешно, када се чује крајишка пјесма, а потече и која суза за родним крајем, који се носе у срцима, а даљина не може да га отргне. С љубављу чувају обиљежја која су успјели да понесу и са поносом излажу, да би приближили своју културу и насљеђе свим гостима Крајишке вечери, а који нису с тих подручја.


Милица и Горан

Организација „Крајишко вече“ у Калгарију је основана 2003. године и има хуманитарни карактер. Успјешно функционише већ 13 година. У организацији ове вечери учествује 20-так породица поријеклом из Српских Крајина. Главни циљ ове вечери је да се очувају и не забораве своји коријени, култура и вјера, а у исто вријеме финансијски подрже хуманитарне акције, како у отаџбини, тако и у својој заједници. 


Фолклорна група Фрула

Од свог оснивања па до данас, Крајишко вече у Калгарију је до сада помогло да се уручи:

• Новчана помоћ Дому за сирочад “Рада Врањеш” у Бања Луци, намијењена за набавку хране и одјеће у трајању од 6 мјесеци
• Знатна новчана помоћ уручена је Болници за ратне војне инвалиде у   Сланкамену, Републици Србији  
• Новчана помоћ упућена угроженим српским породицама на Косову и Метохији поријеклом из Крајине
• Новчана помоћ уручена је ратној сирочади у Србији, поријеклом из Крајине  
• Новчана помоћ упућена организацији “Веритас” у Србији
• Финансијска подршка и помоћ породицама тешко обољелих суграђана и дјеце у српској заједници у Калгарију
• Новчана донација КУД-у “Фрула” у Калгарију за набавку народних ношњи
• Једни од спонзора годишњег Српског фестивала у Калгарију
• Подршка спортском друштву “Србија” у Калгарију
• Донација и подршка промоцији српског филма на Европском филмском фестивалу у Калгарију
• Новчана подршка организацији “Тесла Сосајети” у Калгарију, који раде на иницијативи именовања улице која води према српској цркви у Никола Тесла Роад и подизању споменика Николе Тесле на Универзитету у Калгарију
• Тренутно траје иницијатива за финансијску подршку хуманитарној организацији “Срби за Србе”
• С великим ентузијазмом, несебичном пожртвованошћу и изузетном организацијом Крајишници у Калгарију су успјели да у градјевински фонд нове православне цркве Св. Симеон Мироточиви у Канади уплате око 100,000 канадских долара. Овај успјех би био немогућ без личних донација, без својих дугогодишњих спонзора и свих људи добре воље у заједници који несебично подржавају Крајишко вече и све њихове иницијативе.


Домаћини вечери

Осим донирања у хуманитарне сврхе, Крајишници у Калгарију су активни у јачању своје заједнице. Шта је живот без сјећања, снова и наде, тако близу, а тако далеко.


Крајишка обележја

С Крајином у срцу, с вјером у Бога и правду, Крајишници ће и убудуће с поносом и достојанством помагати јачању своје заједнице и подржавати хуманитарне акције. Крајишници неће дозволити да се забораве њихови коријени, а добра дјела и своје задужбине с поносом ће преносити покољењима које долазе!

 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19235846

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png