Станојковићи славе Св. Петку
06 08 2008

Хуманитарна организација Срби за Србе данас је послала 8.000 дин. породици Станојковић из Штрпца као скроман поклон-помоћ за прослављање Крсне славе Свете  Петке. Овим  потезом желели смо подсетити на значај коју Крсна  слава мора да има у нашим домовима, где се осим породице окупљају и блиски пријатељи и комшије. У разговору са домаћином породице Радојицом, напоменули смо да је врло битно да и његова деца наставе да славе Св. Петку на свом вековном огњишту на Косову и Метохији. Такође, након новог фрижидера који смо обезбедили Станојковићима, ово ће засигурно бити један мали подстрех да Српски народ настави свој тежак живот на ''распетој светој земљи''. Потврду о послатој донацији можете погледати ОВДЕ .  Репортажу о Станојковићима можете прочитати овде.
 

Још са шесторо деце Љиљана Станојковић из Сушића код Штрпца добила је Орден мајке Југовића од рашко-призренске епархије. Уручен јој је на Видовдан  2002. године у цркви посвећеној светом Јовану у Штрпцу. Сада Љиљана са супругом Радованом има деветоро. Пpеtпрошлог октобра родио се најмлађи Богдан. Зову га Југ Богдан.


Станојковићи са четворо најмлађих 

Љиљана и Радомир причају нам како је одгајати деветоро деце у албанском окружењу. Њихова кућа, у селу у коме има 28 српских домаћинстава, најзабаченија је и налази се сама у шуми. Кад се дете разболи, ако је и у пола ноћи, морају да га проведу кроз албанска села да би стигли до лекара.

Станојковићима није лако. Примају социјалну помоћ и дечји додатак, али то никако није довољно. Имају петоро ђака који похађају школу у Горњој Битињи. Децу у предшколском узрасту. Очекују помоћ и од друштва, али осим обећања, кажу да су мало тога добили, иако су постали медијски познати. Само пљуште  обећања.   

– Помоћ стиже у наше село, недавно смо добили грађевински материјал за куће. Помоћ долази, али шта вреди кад се добро не распоређује. Нас једанаесторо живи у кућици са две собице. Неки који немају деце добили су блокове и цемент да сазидају куће. А мени да је макар да проширим своју кућу за још једно одељење. То би нам за сада било довољно – каже Радован.

Јовица са својих 12 лета већ има шесторо браће и сестара млађих од њега. Питамо га уме ли да по реду наброји целу фамилију. За тили час нас упознаје са браћом и сестрама. Најстарија је Аница (16), на јесен полази у средњу школу, па Зорица (15), а онда млађи Ненад (10), Андреја (8), Андријана (6), Наталија (4), Дарко (3) и најмлађи Богдан.

Јовица навија за "Црвену звезду", али и за "Партизан". Питамо га како је то могуће. – Кад сам био мали навијао сам само за "Звезду" – објашњава Јовица. Онда нас је Слободан Новаковић звао да будемо гости "Партизана".  Видео сам први пут и стадион. Али још нисам био на утакмици.

И како да напишемо, за кога навијаш, можеш ли да се определиш? – Највише за "Партизан" – каже Јовица. Волео бих да останем овде, да играм фудбал и да идем на утакмице.

Деца имају своје снове, али сан њихових родитеља је да имају више хране, одеће и обуће, хигијене. Моле нас да објавимо жиро-рачун који имају при Комерцијалној банци. Динарски је 205-1001549161546-58, девизни 1249752833.

 "Нигде нема лепше него у свом селу", каже Радован. Поздрављамо се са њима и питамо их да ли ће бити још деце.

– А, доста је, више не – кажу углас. Доста смо ми помогли српском наталитету на Космету. Код нас има доста српских породица са четворо, петоро деце. Нека се сад порађају Београђанке.

 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19257302

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png