Вујевићи добили СЕДМО дете
23 08 2008

Још једна вишечлана породица из наше рубрике "Српске хероине" се увећала! Миле (37) и Љиљана (26) Вујевић из Горњег Локања, код Зворника, живе у маленој кући на крају села. Кућа је пуна дечијег смеха њихово седморо деце. Кажу да никакво материјално богатство не може заменити срећу коју Владимир (10), Драгомир (7), Петко (6), Славољуб (5), једногодишње близнакиње Босиљка и Борка и тек рођени Милан доносе својим родитељима.

Како би прехранио многочлану породицу Миле ноћу ради у пекари у једанаест километара удаљеном Брањеву, а дању сече шуму коју је купио од комшије и вози трактором купцима.„Напорно је, али морам да прехраним породицу, а и успем да одспавам неколико сати”, одговара Миле на питање како издржава да ради и по дану и по ноћи. „Није лако бити мајка седморо деце, али не жалим се”, каже Љиљана која мало слободног времена има само кад деца спавају. Раније је доносила и воду са удаљеног извора, а садa су уз помоћ добрих људи увели воду у кућу.

Сладомир Ђурић, Милорад Раилић и Раденко Павловић поклонили су им телевизор, шпорет, фрижидер и веш машину, те финансирали куповину материјала за довођење воде до куће. „Помогао нам је и Средоје Новић, Клинички центар Бањалука, премијер Додик нам је дао 1.000 КМ, општина Зворник 1.800 КМ колико нам је следовало за шесторо деце, а било је још добрих људи који су помогли, тако да сам довео воду, направио сам купатило, урадио под и завршио једну собу, углавном све сам уложио у кућу, објашњава Миле.

Миле и Љиљана сложно кажу да им више не треба ништа, али на први поглед види се да у њиховом скромном дому треба још доста тога урадити. Миле каже да је од Владе РС добио 2.400 КМ да уради једну собу, а кад буде могао, још три просторије на спрату. За сад користе само приземље. Ту су кухиња, соба и купатило, а завршетком радова на спрату старија деца би добила своје собе.

Тек на наговарање новинара Миле је пристао да затражи дечији додатак, па сад за четворо од седморо деце месечно добија 200 КМ, а добио је и 540 КМ од Фонда за дечију заштиту на име рођења близнакиња, док су за малог Милана тек предали захтев.

„За двоје ученика купујемо и уџбенике за школу, нешто гардеробе купимо за децу, нешто нам донесу комшије, али срећом сви смо здрави и децу лекару водимо само због вакцине, мада је и то проблем јер до Зворника имамо 46 километара, прича Миле.

Влада даје вишечланим породицама тракторе, па су и Вујевићи предали захтев и сад чекају. До Вујевића се долази лошим асфалтним путем и још горим макадамским, па је Миле са комшијом бетонирао најтежи део пута, а каже да је и начелник општине обећао да ће послати материјал.

Ова породица има две козе и код старе куће нешто земље, која није приступачна па је не могу обрађивати, али задовољни су оним што имају. „Деца једу што им се понуди, не траже ништа посебно, а комшије донесу и крављег млека. Воле да се играју напољу, а играчке брзо стуцају напољу”, кроз смех каже Љиљана. Зими Миле своја два основца води кроз шуму до три километра удаљене школе, а од наредне године у кући ће бити још један ђак.

„Код нас не влада бела куга, али држава слабо помаже и не планирамо више деце, јер колико држава даје и ово је доста”, кажу Миле и Љиљана.

 
< Претходно   Следеће >