Тужна прича о Тошићима
10 10 2008
                      

Марина и Властимир Тошић из села Држина крај Пирота имају петоро деце; Мики, Сандра, Велентина, Марко и  Срба. Најстарије има петнаест, а најмлађе тек четири године. Живе у скромној кући, опремљеној само неопходним стварима, од једне пензије и додатка за четворо деце. Валентина (10) заостаје у развоју, а осмогодишњи Срба болује од акутне лимфобластне леукемије.


Само две недеље након што је Срба Тошић прославио седми рођендан прошле године, његове родитеље је погодила страшна вест. Лекари су констатовали да је узрок његових тегоба акутна лимфобластна леукемија, болест чије је лечење дуготрајно, а резултати неизвесни. Иако живе у сиромаштву и немаштини, Србини родитељи спремни су на све само да омогуће сину основна људска права - на лечење и живот.
Босонога деца у старој, изношеној одећи окупљена су око болесног брата, као да желе да му улију снагу и радост. Гледају цртани филм на старом телевизору. Срба је живахан малишан, пуначког лица, веселих очију и широког осмеха
- Србу лече на Дечјој интерној клиници у Нишу. На последњој контроли, лекари су рекли да му се стање поправља и препоручили да наставимо с терапијом. Борићемо се за његов живот како знамо и умемо, али нам је заиста тешко. Сиромашни смо, а лекови су скупи. И нису само лекови, већ и сваки одлазак на контролу у Ниш нас кошта 4.000 динара. Срба не сме да путује аутобусом, па иде таксијем јер мора да избегава контакт са више људи, да не би дошло до неке инфекције или прехладе. Ни у школу га нисмо уписали, због болести - прича дечакова мајка Марина Тошић.
Десетогодишња Сандра једина од петоро деце похађа редовну школу у Држини. Мала Валентина иде у Школу за децу са посебним потребама, јер, како каже њена мајка, "слабо памти". Најстарији, петнаестогодишњи Мики исписан је из исте школе, јер је "правио проблеме". Он ће бити збринут у некој од установа у Нишу или Књажевцу. Најмлађи Станко још није стасао за школу. Тошићи живе од једне пензије и додатка за четворо деце. Пето дете, по закону, нема права на дечји додатак. Од пољопривреде не могу да зараде ништа, али произведу храну за себе. Њихова примања не прелазе 17.000 динара месечно. Од те суме сваког месеца издвајају најмање 8.000 динара за Србине лекове. Лечење ће трајати још две године.
- Тешко је. Откада Срба болује, Центар за социјални рад нам је рефундирао 4.000 динара, а то је довољно само за одлазак на једну контролу у Дечјој клиници. Сваког понедељка контролишемо крвну слику у пиротској болници. Последњи пут резултати нису били ваљани, па смо морали хитно на контролу у Ниш. Нисмо имали новца за пут, али смо се договорили с таксистом који нас обично вози да нас сачека за паре. Има добрих људи, па нас помажу. Сажале се, па уплате неки динар на рачун, али су трошкови велики, а ево, три недеље су прошле а да нико није уплатио ништа - казује Србина мајка.
Мали Срба као да не разуме сву тежину ситуације у којој се налази. Не обраћа пажњу на тужну причу својих родитеља. Његових седам година не познаје стрепњу и тугу.
Од врата до врата
 Србин отац Властимир притиснут невољом, обилазио је многе кућне прагове у Пиротском округу и моли непознате људе за помоћ . На то га је, каже, мука натерала.
- У Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и Бабушници ишао сам буквално од врата до врата и молио људе да помогну мом детету. И помагали су, ко колико има. Али лекови су скупи и новац зачас оде. Не знам колико ћемо овако издржати - каже Србин отац.
Апел за помоћ
 Број жиро-рачуна за уплату помоћи Срби Тошићу је: 330-6320100068504-93, Меридијан банка.
Породицу Тошић, помогли смо  у износу од 30.000 динара. Доказ о уплати можете погледати овде.
 
< Претходно   Следеће >
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/diskusije.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/dokumentacija.png
http://www.srbizasrbe.net/images/banners/nasibaneri/novo/foto-galerija.png

СТАТИСТИКА

Посетиоци: 19250335

СРБИ ЗА СРБЕ У СВЕТУ
 http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/srbija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/republika-srpska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/amerika.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/austrija.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/svajcarska.png  http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/nemacka.png     http://www.srbizasrbe.net/images/banners/zastavice/kanada.png